Amb la participació de la consellera de l’àrea de Desenvolupament Comarcal del Consell Comarcal del Bages, Marta Viladés
L’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages han portat a terme una primera revisió pública del grau d’execució de les accions definides en el Pla Industrial del Bages. La definició d’aquest pla l’any 2017 va ser possible amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona, i va ser confeccionat per Eurecat (Centre Tecnològic de Catalunya).
L’objectiu d’aquest Pla va ser marcar les línies estratègiques a tenir en compte per part de l’Administració en l’àmbit de la promoció econòmica, de cara a impulsar el creixement i la modernització de la indústria bagenca, i millorar la competitivitat del territori. En aquest, hi van participar els agents econòmics i socials de la comarca: Administració Pública, Universitats, centres de R+D+I, centres de formació, i agrupacions empresarials i patronals.
En l’acte, la regidora delegada d’Ocupació, Empresa i Coneixement de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz Mas, i la consellera de l’àrea de Desenvolupament Comarcal del Consell Comarcal del Bages, Marta Viladés, van presentar l’estat actual de la implementació d’aquest pla en els tres eixos que vertebren l’estratègia: Territori, Persones i Smart Bages.
Entre les accions revisades en l’àmbit de Territori i industrial, cal destacar-ne les relacionades amb el cens de sòl industrial i polígons del Bages, l’impuls a la programació de nou sòl industrial, recull d’ordenances fiscals d’ajuntaments amb PAEs, l’actuació públic-privada als PAEs, i la internacionalització.
En l’eix Persones, es van revisar les diferents i nombroses actuacions en el marc del projecte OBI (Ocupació Bages Industrial), les de potenciació de la Formació Dual i Stem, així com les diferents accions de reconeixement a iniciatives industrials.
En el bloc Smart Bages, es van revisar les diferents activitats portades a terme en el marc del Projecte Indústria Circular del Bages, del Mentoring Industrial, i totes les relacionades amb el projecte Smart Bages Indústria 4.0.
L’estudi de Benchamarking i el Mapa Virtual de la Indústria 4.0
Juanjo Martín, Gerent Territorial d’Eurecat Manresa, va presentar el context de la Indústria 4.0 a Catalunya, introduint dos projectes concrets que han estat implementats per Eurecat, l’Ajuntament de Manresa, i el Consell Comarcal del Bages, en els darrers mesos, i que han estat possibles gràcies novament al suport de la Diputació de Barcelona: l’Estudi Benchmarking iniciatives 4.0., i la Plataforma Mapa virtual de l’ecosistema 4.0 al Bages.
El primer, presentat per Daniel Teixidor, expert en innovació tecnològica d’Eurecat, es tracta d’una anàlisi àmplia de les diferents estratègies seguides per diferents regions europees, estatals, i també de diferents comarques catalanes, en l’impuls de la Indústria 4.0. Aquest treball d’Eurecat, ha confirmat la importància de seguir amb la promoció de la Indústria 4.0 com a tal, però, tanmateix, ha identificat altres accions importants i essencials que hauran d’implementar-se pròximament al Bages entorn de l’assessorament, la capacitació, així com el treball en xarxa en aquesta matèria.
El segon projecte, exposat per Circe Serra, integrant de l’equip de consultoria tecnològica d’Eurecat, és la implementació d’una plataforma per al cens de totes les empreses i agents relacionats amb la Indústria 4.0 al Bages. Aquest es visualitza mitjançant un mapa web, amb diversos filtres i categories que permeten trobar aquells agents i empreses experts en els diferents àmbits de la Indústria 4.0. L’estudi també ha revelat que el Bages disposa d’empreses i entitats que cobreixen l’ampli ventall d’especialitat de la Indústria 4.0. Majorment integradors de tecnologies, però també implementadors de solucions, abasten tots ells des de la ciberseguretat, als drons, la impressió 3D, la realitat augmentada, la visió per computador, la Intel·ligència artificial, i el Big Data i analítica de dades, entre altres tecnologies.
Els resultats i experiència resultant de totes les actuacions portades a terme en el marc del Pla Industrial del Bages, seran una base sòlida per a l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages de cara a plantejar el futur pla d’accions de suport i impuls a la competitivitat del teixit industrial del Bages, ara davant el context de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19.