Aquesta iniciativa del Consell Comarcal s’adreça a nens, nenes i adolescents d’entre 6 i 16 anys que per raons de risc d’exclusió social, dificultat socioeducativa o salut, tenen dificultats per accedir a activitats de lleure al llarg del curs escolar.

Les propostes esportives i la teràpia assistida amb animals són les dues línies de participació gratuïtes que ofereix aquest projecte que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Després de l’excel·lent resposta en la primera edició del programa Libertempo, el Consell Comarcal del Bages reforça i redefineix aquest projecte amb l’objectiu de garantir el dret al lleure dels infants i joves del territori. Durant aquest curs, un total de 377 persones participen en aquesta iniciativa que ofereix una programació variada i integradora que fomenta els valors inclusius, el respecte i la solidaritat. El conseller de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadana del Consell Comarcal del Bages, Albert Marañón, remarca que “amb els canvis introduïts en el projecte reforcem el seu caràcter inclusiu; d’aquesta manera, des del Consell Comarcal avancem en el desplegament de la llei d’infància, garantint així el dret al lleure i cobrint una de les necessitats plantejada en la Diagnosi de la Infància al Bages”.

La detecció i derivació d’infants i adolescents d’entre 6 i 16 anys candidats a participar en el programa, a diferència del curs passat quan Libertempo es dirigia exclusivament a persones en situació de risc social, s’ha fet de manera coordinada entre les àrees de Serveis Socials Bàsics, els centres educatius, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) i els serveis de pediatria dels Centres d’Atenció Primària (CAP) dels municipis participants a través del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES). D’aquesta manera, el Consell Comarcal ha obert el projecte a altres col·lectius infantils i juvenils del Bages que també tenen dificultats per accedir a activitats de lleure, com poden ser aquells amb dificultats socioeducatives o aquells que necessiten combatre el sedentarisme a través de l’activitat física.

Dues línies de participació

El projecte Libertempo, que durant aquest curs té una periodicitat setmanal que s’allargarà des de novembre fins al mes d’abril, inclou dues línies de participació que reben el suport de la Diputació de Barcelona: les activitats esportives i les teràpies assistides amb animals (TAA). En el primer cas, un total de 19 municipis -Avinyó, Balsareny, Castellbell i el Vilar, Marganell, El Pont de Vilomara i Rocafort, Artés, Santpedor, Callús, Súria, Navarcles, Cardona, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Fruitós de Bages, Aguilar de Segarra, Castellfollit del Boix, Castellgalí, Navàs, Sant Vicenç de Castellet i Monistrol de Montserrat- s’han adherit al programa. Les propostes que s’ofereixen durant aquest curs són hip-hop, beisbol, voleibol i parkour. Aquesta reducció en el catàleg d’activitats ofert pel Consell Esportiu del Bages s’ha fet atenent les preferències i inquietuds dels nens i nenes que van participar en la primera convocatòria i amb la voluntat de facilitar una vinculació més segura i educativa entre monitors/es i infants i adolescents participants.

Quant a les teràpies assistides amb animals, un total de 13 municipis del Bages acolliran aquesta intervenció que introdueix la figura d’un animal com a eina de suport i de treball dins d’un procés terapèutic. Avinyó, Navarcles, Artés, El Pont de Vilomara, Monistrol de Montserrat, Sant Vicenç de Castellet, Sant Fruitós de Bages, Callús, Cardona, Súria, Navàs, Balsareny, Sant Joan de Vilatorrada són els municipis adherits. A través del vincle que s’estableix amb l’animal durant les sessions terapèutiques, i sempre mostrant una actitud respectuosa i seguint les indicacions del monitor/a, els infants i joves poden rebre estímuls multisensorials encaminats a millorar la gestió emocional, les relacions socials i els processos cognitius. A més, des del Consell Comarcal, de manera coordinada amb l’associació ‘Centre d’Apropament a la Natura’ de Navàs, que s’encarregarà de dinamitzar les sessions, s’ha fet una graella de rotació per protegir els animals de l’estrès i respectar la normativa de bon tracte.

Després de l’èxit de la primera convocatòria i la satisfacció dels municipis i les famílies, Marañón espera que “el programa Libertempo, tenint en compte la bona acollida dels municipis i el treball en xarxa i de coordinació amb altres agents com el CSMIJ i els CAP, se segueixi consolidant a la comarca com una eina més de promoció de benestar, salut i educació en valors dels infants de la comarca”.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF