El Consell Comarcal del Bages ha presentat la proposta de millora del servei de bus interurbà, feta pública mesos enrere, que oferirà la Generalitat de Catalunya en el marc de l’actualització de les concessions prevista per a l’any 2028. Ho ha fet en el marc de la Taula de Mobilitat del Bages, que s’ha reunit aquest dijous a la tarda a Manresa. El conseller de Sostenibilitat Ambiental i Protecció Civil del Consell Comarcal del Bages, Carles Garcia Estany, ha destacat que es preveuen noves freqüències d’entre 15 i 30 minuts entre les àrees més poblades, la coordinació de les línies de busos actuals amb els serveis a demanda i la millora de la cobertura dels nuclis dispersos.

 

Taula de Mobilitat del Bages

En el marc de la reunió d’ahir, el Departament de Territori va anunciar que, properament, licitarà la redacció de l’estudi informatiu del perllongament de la línia R5 de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) entre Manresa, des de la futura estació del Parc Tecnològic, i Santpedor. El projecte de perllongament de la línia Barcelona – Manresa de FGC forma part de l’anàlisi de factibilitat del tren-tramvia del Bages que actualitza un estudi sotmès a informació pública l’any 2009. El cost estimat de l’obra civil i el projecte d’instal·lacions en base a l’estudi de factibilitat és d’uns 17 MEUR i els treballs de redacció es preveu que es desenvolupin entre els anys 2025 i 2026. D’altra banda, la mateixa anàlisi preveu la implementació, l’any 2025, de millores de bus entre en el corredor entre Sant Joan Vilatorrada, Manresa, Sant Fruitós de Bages i Navarcles.

 

Segona trobada

La Taula de Mobilitat del Bages, que es va constituir a l’abril, és un òrgan de participació i gestió que té com a funcions analitzar, informar i formular propostes en les matèries relacionades amb la mobilitat de la comarca. Presidida pel secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas i Alcantarilla, està integrada pel Govern de la Generalitat —mitjançant la Delegació del Govern a la Catalunya Central i els departaments d’Interior i de Territori—el món local i agents econòmics i socials de la comarca.

Pel que fa al territori, formen part de la Taula el Consell Comarcal del Bages i els 30 ajuntaments de la comarca: Aguilar de Segarra, Artés, Avinyó, Balsareny, Callús, Cardona, Castellbell i el Vilar, Castellfollit del Boix, Castellgalí, Castellnou del Bages, Fonollosa, Gaià, Manresa, Marganell, Monistrol de Montserrat, Mura, Navarcles, Navàs, el Pont de Vilomara i Rocafort, Rajadell, Sallent, Sant Feliu Sasserra, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Mateu de Bages, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Santpedor, Súria i Talamanca.

Així mateix, hi són representats ens locals dels àmbits de l’entorn, com els consells comarcals del Berguedà, el Moianès i el Solsonès i els ajuntaments de Berga, Moià i Solsona. Quant al teixit econòmic i social, han participat en la sessió d’aquest dijous la Cambra de Comerç de Manresa, PIMEC Catalunya Central, Montepio Conductors Manresa – Berga, CCOO Catalunya Central, UGT Bages, la UManresa, la UPC Manresa, la Fundació Althaia, Consell de la Gent Gran del Bages, l’associació Catalunya Camina, l’associació Meandre, l’Esport Ciclista Manresà, l’AMTU, la Plataforma pel Transport Públic de la Catalunya Central i la Intercol·legial.

image_pdfExporta a PDF