L’Auditori de l’Escola Municipal de Música de Sallent ha estat l’escenari de la presentació de l’Estudi de diagnòstic dels Serveis de Transport Adaptat a l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Bages. El document és fruit del treball del Consell Comarcal del Bages gràcies al suport de la Diputació de Barcelona i s’ha executat a través de d’una consultoria especialitzada en aquest tema i ha comptat també amb la participació de la Fundació Ampans. El Consell Comarcal del Bages ha volgut compartir aquest document amb els ajuntaments i manté un diàleg obert amb el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya per treballar conjuntament.
L’estudi fa una diagnosi de la situació actual i una projecció de futur en què proposa quin seria el model idoni per l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Bages. Aquest model comportaria la creació de diverses línies, però també contempla un estudi de costos que posa de manifest que la construcció d’un servei comarcal i mancomunat implicaria un increment molt alt de costos que, actualment, els ajuntaments i el consell comarcal no poden assumir.
L’estudi fa palesa la problemàtica del transport adaptat de persones adultes, majors de 21 anys, amb discapacitat i barem d’acompanyant o mobilitat reduïda que s’explica perquè és una prestació no garantida, a diferència d’altres com pot ser el transport escolar, i que, a més està, no té prou finançament. Actualment, el finançament aportat pel Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya no cobreix ni una quarta part dels recursos econòmics que caldria destinar per poder prestar el servei correctament.
En el marc de la presentació, tant el Consell Comarcal del Bages com els ajuntaments han pogut compartir la situació complicada que viu la comarca amb relació a aquest servei que afecta persones i famílies en situació de vulnerabilitat que no tenen coberts drets bàsics que haurien de ser garantits.