El Geoparc de la Catalunya Central ha superat la revàlida de la Unesco que es va fer l’octubre del 2021 i continuarà formant part de la xarxa mundial de Geoparcs almenys fins al desembre del 2024, quan haurà de passar per un altre procés d’avaluació. L’informe favorable, l’anomenada “targeta verda”, ha arribat aquesta setmana i destaca la bona feina feta pel Geoparc de la Catalunya Central per guanyar visibilitat, un dels requeriments que es van fer en la darrera avaluació. L’habilitació de l’antic CAT de Sallent com a centre de visitants del Geoparc i el nou centre d’interpretació del Mirador de Sant Joan a Montserrat han estat dos projectes que han suposat un important pas endavant en aquest sentit.
El president del Geoparc de la Catalunya Central, Agustí Comas, i el seu director científic, Ferran Climent, han valorat avui el fet que el territori continuï sent Geoparc Mundial de la Unesco. Comas ha dit que “ens hem de felicitar perquè, tot i que les sensacions eren favorables, passar per una revàlida sempre genera un cert neguit”. El president del Geoparc ha explicat que un dels aspectes que més han valorat els avaluadors és la implicació de tot el territori en el projecte del Geoparc. Pel que fa a les recomanacions que s’havien fet en l’anterior procés de revàlida, Comas ha dit que “tot el treball que hem fet s’ha vist recompensat amb aquesta targeta verda”. També ha explicat que la Unesco ha acceptat la incorporació de Cardona al Geoparc de la Catalunya Central, municipi que ja formava part del patronat però que ara passa a estar oficialment dins dels seus límits territorials.
Sobre les recomanacions que fa l’informe de la Unesco de cara a la revàlida que caldrà passar a finals de l’any 2024. Ferran Climent ha dit que “la majoria d’elles donen continuïtat a línies de treball que ja hem iniciat”. Per la qual cosa, creu que “estem en condicions d’assumir tots els nous reptes que ens plantegen”. Climent ha explicat que el Geoparc rebrà enguany una subvenció de 50.000 euros de la Generalitat de Catalunya que servirà per portar a terme diferents accions, entre les quals hi ha l’obertura al públic del centre de visitants de Sallent. “Esperem que pugui ser una realitat per aquest estiu”, ha dit.
Objectiu: guanyar visibilitat
Un dels principals requeriments que havia fet la Unesco en l’anterior revàlida tenia a veure amb l’increment de la visibilitat del Geoparc i la millora de la senyalització. En aquest sentit, els darrers anys s’han posat senyals a les entrades al Geoparc per les principals carreteres i panells interpretatius en diferents espais d’interès. També s’ha treballat en l’aspecte pedagògic amb col·laboracions amb el Camp d’Aprenenatge del Bages i les Olimpíades de Geologia, s’ha buscat la implicació dels agents turístics del territori a través del programa de sostenibilitat Biosphere i s’ha iniciat la formació a guies especialitzats.
Les recomanacions per a la propera revàlida insten al Geoparc de la Catalunya Central a continuar potenciant la seva visibilitat oferint un relat entenedor que relacioni els espais d’interès amb els aspectes geològics, posicionant-lo com a destinació de turisme sostenible i impulsant la interrelació amb la resta de membres de la xarxa mundial de Geoparcs de la Unesco.
El Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central va ser el primer de Catalunya en ser reconegut com a tal l’any 2012, moment en el qual va entrar a formar part de les xarxes europea i mundial de geoparcs.