Un centenar de persones han participat aquest diumenge a la tercera edició de la caminada Bages-Geoparc, una iniciativa pensada per donar a conèixer i posar en valor el paisatge i el patrimoni cultural i històric del Geoparc de la Catalunya Central. Enguany, la caminada s’ha fet pel Camí Oliba al seu pas per Castellgalí, una zona amb miradors amb vistes impactants a Montserrat amb un gran interès geoturístic, i que ha permès també divulgar la figura de l’Abat Oliba i tastar alguns dels productes gastronòmics més singulars del Bages. La caminada ha transcorregut en un ambient distès i acompanyada per un dia radiant que ha permès gaudir al màxim d’aquest entorn excepcional.
La caminada Bages-Geoparc ha estat organitzada pel Consell Comarcal del Bages a través de Bages Turisme i el Geoparc de la Catalunya Central, amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l’Ajuntament de Castellgalí, l’Associació Rutes del Romànic-Camí Oliba i l’empresa Marsi Guies de Muntanya.
El Camí Oliba transcorre entre Montserrat i el Pirineu tot connectant algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. La caminada Bages-Geoparc ha permès donar a conèixer la història del bisbe i Abat Oliba, fundador del monestir de Montserrat l’any 1.025 i personatge de gran rellevància i vincular-la amb l’antic mar de la Catalunya Central, que va donar lloc als paisatges que coneixem avui dia. A més, a la zona també s’hi poden veure vestigis del passat vitivinícola de la comarca del Bages en forma de construccions de pedra seca que són un element central de la cultura de vi del territori i de l’oferta turística de la Ruta del vi de la DO Pla de Bages.
La caminada ha seguit una ruta circular de 8,6 quilòmetres i 250 metres de desnivell positiu amb inici al Mirador dels 4 vents i parades al Mirador de Sant Ramon i a la tina de Cal Viudet, on s’han explicat diferents detalls d’interès sobre aquests punts. L’activitat ha finalitzat amb un tast de productes del Bages.
El conseller comarcal de Turisme i president del Geoparc de la Catalunya Central, Eduard Mata, ha valorat molt positivament la bona resposta que ha rebut aquesta activitat, que va omplir ràpidament les places disponibles. Mata ha assegurat que “cada vegada més persones de dins i fora de la comarca coneixen i valoren el Geoparc de la Catalunya Central, un actiu cabdal per promoure un turisme de qualitat i sostenible al territori”.