El Consell Comarcal del Bages, la DO Pla de Bages i l’Escola d’Enoturisme de Catalunya han programat per aquesta tardor un curs sobre productes i productors gastronòmics del Bages, adreçat a professionals de cellers, restaurants, obradors, botigues i bars de vins, allotjaments i agents turístics del territori. L’objectiu del curs és donar a conèixer i analitzar els productes més arrelats a la gastronomia del Bages, com ara els formatges, els embotits, els olis d’oliva de varietats autòctones, les cerveses artesanes, les melmelades tradicionals, les conserves, el pa de pagès i els productes de l’horta com l’albergínia blanca i la mongeta de Castellfollit del Boix.

El curs es farà els dies 16, 23 i 29 d’octubre i 13, 20 i 27 de novembre a l’Espai Artium del Celler Cooperatiu d’Artés, en horari de 9 del matí a 2 del migdia. Durant les sessions es coneixeran alguns productors amb implicació i sensibilitat per mantenir el patrimoni gastronòmic viu i s’analitzarà la convivència entre la tradició i la innovació dins els obradors. Tot plegat es maridarà amb vi DO Pla de Bages, producte estrella del territori.

El curs compta amb la col·laboració de la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, que té per objectiu impulsar a la comarca la producció agroalimentària de qualitat, donar a conèixer les elaboracions artesanes i promocionar la recuperació de varietats tradicionals locals.

Per a la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural, Marta Viladés, és molt important “promoure el consum de productes de proximitat, tant per motius mediambientals com socials i econòmics ja que, d’aquesta manera, contribuïm a millorar la qualitat de vida de la gent del Bages”. Viladés afegeix que, des del punt de vista turístic, “oferir productes de proximitat fa que els establiments del territori es diferenciïn de la competència i es posicionin en termes de qualitat i autenticitat”. El Pla Estratègic de Turisme ja recull la necessitat d’impulsar la gastronomia des d’un enfocament cultural i turístic, vinculant-la a l’activitat agrícola, el paisatge i el patrimoni que se’n deriven.

Les inscripcions al curs poden fer-se a través d’aquest enllaç.

La Ruta del Vi DO Pla de Bages

La Ruta del Vi DO Pla de Bages és un projecte gestionat conjuntament per Bages Turisme i la DO Pla de Bages orientat a fomentar la creació d’enoexperiències que posicionin el Bages com una destinació enoturística i que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

El Pla Estratègic de Turisme

El Pla Estratègic de Turisme defineix les línies d’actuació en matèria turística fins l’any 2027 i recull la importància de tenir un posicionament clar per projectar el territori de manera inequívoca i que alhora sigui fàcil de recordar tant pels agents turístics que l’hauran d’integrar com per als visitants. La ruralitat és un dels elements diferenciadors de la proposta de valor del Bages i està estretament vinculada a una gastronomia basada en el producte local, de proximitat i de temporada. Al Bages s’hi poden fer àpats on tots els productes són d’aquest territori i tenen un impacte en el paisatge.

El Rebost del Bages

El Rebost del Bages és un projecte que vol contribuir a donar suport als petits productors i pagesos, impulsar la producció agroalimentària sostenible, promocionar els productes locals i de proximitat i els seus beneficis pel territori i per a les persones. També busca promocionar la recuperació de varietats tradicionals locals i els valors agraris d’aquest territori i, a la vegada, promoure una gastronomia que reflecteixi la particularitat del caràcter d’aquesta terra a través dels seus productes per mitjà de la promoció i la sensibilització als restaurants, la ciutadania i els turistes i visitants. El projecte del Rebost del Bages forma part de la Xarxa de productes de la Terra de la Diputació de Barcelona i executa les línies de treball i rep el finançament de la Diputació de Barcelona, que té com a objectiu general enfortir el teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat de la demarcació de Barcelona.

image_pdfExporta a PDF