La uta del Vi DO Pla de Bages entra en una fase de consolidació un cop superades les dificultats de la seva posada en marxa, en plena postpandèmia de la Covid-19. Amb més de 60.500 visitants en activitats enoturístiques, 86.800 visitants als wine bars dels cellers de la ruta i 8.500 participants en esdeveniments organitzats, la Ruta del Vi DO Pla de Bages s’ha fet un lloc a l’oferta enoturística del país amb la seva aposta per l’enoturisme cultural basada en les singularitats del territori i on destaquen l’extens patrimoni de construccions de pedra seca vitivinícoles fruit d’un passat històric arrelat a la vinya i el vi des de l’època dels romans.
Aquestes dades es van presentar a la 4a edició de la Jornada de Membres de la Ruta, que va tenir lloc divendres passat al celler Abadal i en la quan van participar una quarantena de persones entre cellers, agents adherits a la Ruta (allotjaments, guies, restaurants, etc.), i representants municipals, del Consell Comarcal del Bages, del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages i de la Diputació de Barcelona. La trobada va servir per fer balanç dels darrers anys i establir les bases de futur de la Ruta.
La jornada va començar amb un cafè de benvinguda, seguit del parlament institucional del conseller comarcal de Turisme, Eduard Mata, i la benvinguda de la secretària tècnica de la DO Pla de Bages, Eva Farré. A continuació, es van presentar els assoliments del Pla Estratègic 2020-2024 i es van exposar les accions clau per al 2025. En aquest sentit, es va posar de manifest que el Pla Estratègic ha estat una eina útil, especialment en les accions de promoció, governança i coordinació entre els membres, municipis i entitats com la Diputació de Barcelona i l’Agència Catalana de Turisme, i per això es va decidir ampliar-lo fins al 2028 amb noves aportacions que es treballaran col·lectivament.
Durant l’esdeveniment també es va presentar la campanya de Nadal, que posa a disposició dels visitants diverses propostes per gaudir de l’enoturisme al territori. Les ofertes es poden consultar a la pàgina web oficial: rutadelvidobages.cat/nadal.
Nous reptes i aposta pel futur
Durant la dinàmica de treball liderada per l’experta en màrqueting i comunicació Marta Albet, els participants van reflexionar sobre els objectius de la Ruta per al període 2025-2028. De cara a l’any vinent, es prioritzaran les accions que afavoreixin la comercialització, la promoció i la visibilitat de l’oferta dels membres adherits.
La jornada també va incloure l’entrega de plaques a les noves adhesions a la Ruta del Vi i la tradicional foto de família, amb unes paraules de cloenda d’Eloi Hernàndez, president del Consell Comarcal del Bages. Els assistents van tancar l’esdeveniment amb una visita guiada a les instal·lacions del celler Abadal.
Sobre la Ruta del Vi DO Pla de Bages
La Ruta del Vi és una iniciativa liderada i finançada per Bages Turisme del Consell Comarcal del Bages i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea, amb l’objectiu de promocionar el territori bagenc com a destinació enoturística de referència, destacant la seva tradició vinícola, el patrimoni cultural i la qualitat dels seus cellers i serveis associats. Amb una àmplia oferta d’experiències que uneixen natura, història i gastronomia, la Ruta ofereix una oportunitat única per descobrir els vins del Bages i el seu entorn.
El reconeixement de Catalunya com a regió mundial de la gastronomia el 2025 afavorirà l’aposta territorial per l’enoturisme, fomentant la promoció internacional, el turisme sostenible amb un model innovador i regeneratiu, la valoració del patrimoni cultural de la vinya i el vi i la col·laboració entre diferents sectors com el turisme, la cultura, l’hostaleria i l’agricultura.