La Ruta del vi de la DO Pla de Bages ha celebrat el seu primer any de vida amb 32 establiments adherits, entre cellers, allotjaments, restaurants i altres equipaments vinculats al sector enoturístic. Alguns d’aquests membres, més d’altres que estan interessats en formar-ne part en un futur, s’han reunit aquest dilluns al Centre Enoturístic del Pla de Bages, a Navàs, en la que ha estat la primera jornada de membres de la Ruta del vi. La trobada ha servit per posar en contacte tots aquests agents amb l’objectiu de fer xarxa, cohesionar el territori i establir noves aliances entre el sector. A més, els establiments membres han rebut un distintiu que acredita la seva adhesió a la Ruta del Vi. Tots els participants van valorar molt positivament la jornada.
Durant la jornada, el president de la DO Pla de Bages, Joan Soler, va manifestar que “la Ruta del vi neix amb la voluntat de posar en valor el patrimoni cultural del territori tan vinculat a la presència històrica del cultiu de la vinya i elaboració de vins a la comarca. Amb un present inspirat en la nostra història, la Ruta del vi pretén dinamitzar el territori en clau turística amb el relat de la vinya i el vi com a fil conductor”. Agustí Comas, conseller comarcal de Turisme, va assenyalar que “l’enoturisme és un dels pilars bàsics del nostre pla de treball per posicionar el Bages com a destinació turística de primera línia”. Comas va destacar “la importància de la col·laboració público-privada per tirar endavant projectes com el de la Ruta del Vi, que aporten riquesa i desenvolupament econòmic al territori”.
Durant la jornada es va poder escoltar una ponència molt interessant i enriquidora de Damià Serrano, director de Marketing Experiències i Recerca de l’Agència Catalana de Turisme, que va plantejar aspectes, reptes i tendències sobre la situació del turisme arran de la pandèmia, les oportunitats per l’enoturisme, la importància de comptar amb una ruta del vi i de fer xarxa al territori per construir una destinació de manera conjunta. També es van presentar les accions portades a terme aquest any 2021 dins de la Ruta del vi i es va fer un avançament de les que està previst fer l’any vinent. La jornada va acabar amb un showroom en què els cellers van poder presentar novetats enoturístiques i de producte, alhora que es va fomentar el networking entre els membres de la ruta i els establiments amb interès per adherir-s’hi.
La Ruta del vi de la DO Pla de Bages té en aquests moments 32 membres adherits, dels quals 14 són cellers de la DO Pla de Bages, 8 són allotjaments, 6 són restaurants, 2 són equipaments públics, 1 és un guia turístic i 1 és una agència de viatges. El llistat complet de membres és el següent:
Cellers:
• Abadal (Avinyó)
• Celler Cooperatiu d’Artés (Artés)
• Caves Gibert (Artés)
• Exibis (Navàs)
• Solergibert (Artés)
• Vins Grau i Grau (Castellfollit del Boix)
• Fargas-Fargas (Manresa)
• Mond Obert Mas de Sant Iscle (Sant Fruitós de Bages)
• Celler Sanmartí (Sallent)
• Heretat Oller del Mas (Manresa)
• Les Acàcies (Avinyó)
• Colltor (Santa Maria d’Oló)
• Sant Miquel d’Oló (Santa Maria d’Oló)
Allotjaments:
• Mas Ribatallada (Artés)
• Masia le Quingles (Calders)
• Ca la Julita (Castellbell i el Vilar)
• Apartaments les Bases (Manresa)
• Les Cabanes de l’Oller (Manresa)
• Hotel Mas de la Sala (Sallent)
• Els Plans de Cornet (Sallent)
• Hotel La Sagrera (Sant Fruitós de Bages)
Restaurants:
• Bages 964 (Manresa)
• Cal Carter (Mura)
• Mas de la Sala (Sallent)
• Ospi (Sallent)
• Can Ladis (Sant Fruitós de Bages)
• Casa l’Agulla (Sant Fruitós de Bages)
Equipaments:
• Centre enoturístic del Pla de Bages (Navàs)
• Museu de la vinya i el vi (Sant Fruitós de Bages)
Guies:
• Track de Bacus
Agències de viatges:
• Bagesterradevins
L’enoturisme al Pla de Bages és una eina de desenvolupament econòmic basada en la sostenibilitat, que apropa el turista compromès, respectuós i que valora els productes de la terra. La Ruta del vi vol cohesionar els diferents agents del territori: restauradors, allotjaments, botigues de vins, empreses d’activitats, etc., per consolidar conjuntament un relat idenditari del Bages i dels atractius turístics que pot oferir.