El camp de futbol municipal de Sant Fruitós de Bages ha estat l’escenari aquest matí de la presentació del tancament de la campanya Més esport, menys límits estrenada el passat mes de març i que ha treballat els darrers mesos per trencar els estereotips i les discriminacions que pateixen les dones en l’àmbit de l’esport al territori.
Impulsada per l’àrea de Serveis Socials Bàsics, Dones i Polítiques d’Igualtat del Consell Comarcal del Bages, aquest octubre posarà el punt i final amb l’estrena dels dos darrers cartells que demanen trencar els estereotips de gènere en la pràctica de les diferents disciplines esportives amb el lema Passa d’estereotips! i el respecte de la graderia durant els partits Crida per animar, no per insultar.
En el marc de la campanya, també es programaran dues sessions de formació per a representants polítics i personal tècnic de l’àrea d’esports dels ajuntaments de la comarca. La iniciativa ha estat tranversal i s’ha adreçat a les persones que fan esport, als membres dels clubs esportius, als professionals tècnics dels ajuntament i als responsables polítics de la comarca per ajudar a acabar amb els estereotips i les discriminacions i fer-los participis en la identificació, prevenció i l’actuació a favor de la creació d’espais segurs i que totes les persones puguin fer l’esport que vulguin. La consellera de l’Àrea de Serveis Socials Bàsics, Dones i Polítiques d’Igualtat del Consell Comarcal del Bages, Àdria Mazcuñán Claret, ha fet un balanç positiu “on hem aconseguit una molt bona resposta per part dels ajuntaments, els cartells han tingut una gran acollida i hem generat reflexió i obert noves accions per continuar treballant per a la igualtat en l’àmbit de l’esport”.
Futbol femení a la comarca
La campanya acaba i cedeix el protagonisme a la commemoració dels 50 anys del futbol femení a la comarca. La pràctica d’aquest esport va començar la temporada 1970-1971 i el grup impulsor de la iniciativa està preparant tot un seguit d’activitats per celebrar l’efemèride, entre les quals destaquen una exposició i l’edició d’un llibre històric. De moment, han fet públic un cartell commemoratiu que es difondrà als equipaments esportius, clubs, escoles i instituts del territori.
Un equip pioner
La roda de premsa també comptat amb la participació de la regidora d’Ocupació i Emprenedoria i de Dona i Igualtat de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz Mas, que ha posat en valor “la feina d’aquest grup de dones que fa 50 anys van fer de l’esport una lluita” i ha expressat tot el suport del consistori per als actes de commemoració del 8 de març de l’any vinent, que reconeixeran l’esport femení, per reivindicar la igualtat. Per la seva part, l’exjugadora de futbol Cloti Morales ha explicat que l’experiència de començar a jugar a futbol 50 anys enrere “va ser trencadora en un moment, a les acaballes del règim franquista, on les dones encara havíem de demanar permís per a tot. Malgrat fer-ho sense recursos ni cap tipus de suport, nosaltres teníem la il·lusió de jugar i fer-ho ens ajudava a reivindicar la igualtat”.