La campanya comarcal Estima la nit de prevenció de les violències masclistes en espais d’oci nocturn creix aquest mes de novembre, i incorpora el lema Estima el dia. Consell Comarcal del Bages, Ajuntament de Manresa i els municipis de la comarca reforcen el compromís per erradicar les violències masclistes amb un treball conjunt per generar espais lliures i segurs en tots els àmbits a través de diferents accions.

 

Amb la voluntat de fer visibles les violències que es produeixen en espais diürns s’incorpora el lema Estima el dia que anirà acompanyat de dos cartells. El primer, de color verd, per fer visibles les violències en els espais i esdeveniments esportius amb les frases Deixem el masclisme fora de joc i Fem equip contra la violència. I el segon cartell, de color taronja, per a espais on hi ha població adulta o famílies, com poden ser els mercats, amb les frases El masclisme no te’l compro, No em toquis la pera i Trenquem silencis. Els cartells es penjaran en diferents espais i també es faran punts liles diürns per sensibilitzar la població, fer prevenció i també escoltar i acollir aquelles persones que estiguin patint violències. Amb l’inici del curs escolar s’han començat a fer alguns punts liles i aquest novembre es multiplicaran.

 

El Consell Comarcal del Bages cedeix, des de 2021, materials als municipis per a poder desenvolupar els punts liles: una carpa, un rollup amb informació dels serveis d’atenció, targetons de prevenció de les violències, preservatius de tres tipus (interns, externs i barreres de làtex), així com també dues persones per poder atendre i escoltar les persones que es dirigeixin al punt lila, així com desenvolupar activitats de dinamització per provocar que les persones reflexionin.

 

En el cas de Manresa, des de 2022 es cedeixen diversos materials a les entitats, associacions, grups, festes, mercats, etc. de la ciutat perquè puguin muntar Punts Liles informatius i d’atenció en diferents esdeveniments culturals i d’oci que es desenvolupin a la ciutat, és per aquest motiu que es cedeix una Carpa de Punt Lila, una taula i cadires, focus per il·luminar l’interior de la Carpa, materials de prevenció i sensibilització envers les Violències heteropatriarcals (masclistes i LGTBI-fòbiques), materials informatius en relació als Serveis especialitzats del territori, materials informatius relacionats amb la sexualitat, diversitats afectiva sexual i de gènere, masculinitats, llenguatge inclusiu, gènere, etc. (Segons l’horari i la ubicació del Punt Lila, facilitem uns o altres materials, per adequar-los millor al públic diana), materials de visibilització i sensibilització a nivell comunitari (polseres Només Sí és Sí; preservatius interns, externs i barreres de làtex; etc).

 

Marxes exploratòries

Una de les altres propostes d’actuació de la campanya fa referència a les marxes exploratòries que es faran aquest mes de novembre a Avinyó, Castellbell i el Vilar i Santpedor. Es tracta d’espais de trobada i de diàleg entre el veïnat per reflexionar sobre l’impacte del disseny de l’espai públic en la seva vida quotidiana, específicament abordant les qüestions de l’accessibilitat, els espais de relació i la percepció de (in)seguretat, per garantir espais segurs i lliures de violències masclistes. La consellera comarcal d’Educació, Dones i Polítiques d’Igualtat del Consell Comarcal del Bages, Àdria Mazcuñán Claret ha recordat que “l’urbanisme no és neutre, com tampoc ho són els usos dels espais públics. Les dones encara no podem habitar en igualtat de drets els espais que configuren els pobles i els barris, ni desplaçar-nos amb total llibertat o utilitzar-los per als usos que voldríem. Per aquest motiu, complementàriament a les accions per transformar les causes estructurals de les violències masclistes, és necessari promoure la transformació dels espais.”

 

Des de l’Ajuntament de Manresa s’han realitzat diverses marxes exploratòries en diferents punts de la ciutat per conèixer les problemàtiques existents. Algunes que ja s’han realitzat han estat al nucli antic, a la zona del Guillem Catà i al barri de les Escodines. Segons les necessitats detectades es proposen noves marxes exploratòries cada any.

 

Protocol actualitzat

Tant els punts liles com les marxes exploratòries són accions recollides en el marc del Protocol d’actuació davant de les violències masclistes en espais públics d’oci de la Comarca del Bages, aprovat el gener de 2021. El proper dilluns 25 de novembre, en el marc del ple del Consell Comarcal del Bages, està prevista l’aprovació de les modificacions del document per actualitzar-lo al nou marc jurídic.

 

Manresa compta amb un protocol propi anomenat : Protocol d’abordatge de  les violències sexistes a festes populars i espais d’oci nocturn de Manresa aprovat el 2020, en qual es determina el circuit a seguir en cassos d’agressions sexistes en els espais d’oci.

 

En paral·lel, també s’està revisant el circuit d’actuació municipal en casos d’agressions, s’ofereix formació a entitats socials i també per a professionals de l’administració pública i s’han comprat 200 bústies amb l’objectiu de recollir informació sobre les violències masclistes que es produeixen i també oferir un espai on les dones i adolescents puguin dirigir-se en cas de patir o haver patit una situació de violència masclista. Les bústies presencials son un reclam i funcionen com a recordatori de la bústia virtual.

 

L’Ajuntament de Manresa també ofereix la possibilitat d’organitzar una sessió formativa/informativa segons les necessitats de l’entitat demandant (Formació bàsica sobre detecció i atenció de Violències masclistes i LGTBI-fòbiques, gestió del Punt Lila, informació sobre circuits i serveis especialitzats en la prevenció de les violències en el territori, etc). Les sessions es pacten i s’organitzen a mida segons necessitats.

image_pdfExporta a PDF