Els olis d’oliva del Bages mantenen el seu alt nivell, malgrat les condicions meteorològiques adverses que van afectar la collita de l’any 2021, marcada per una destacada sequera. Aquests són les principals conclusions del segon estudi sobre els olis del Bages elaborat per l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) per encàrrec de la Taula de l’Oli del Bages, organisme que agrupa els productors del territori i que està liderada pel Consell Comarcal del Bages. L’estudi compta amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona i s’ha centrat en analitzar els olis de la comarca fets amb les varietats autòctones Corbella i Verdal Manresa.
Enguany s’han analitzat 8 olis de la collita del 2021 de 5 productors de la comarca membres de la Taula de l’Oli, que han aportat voluntàriament les seves mostres. Es tracta dels productors Obaga de l’Agneta (Manresa), Oli Migjorn (Navàs), Celler Abadal (Avinyó), Celler El Molí – Collbaix (Manresa) i Celler Mond Obert – Mas de Sant Iscle (Sant Fruitós de Bages). D’aquests, 3 han estat qualificats com a “premium”, categoria on s’inscriuen els olis d’oliva verge extra de més alta qualitat. I és que tot i les dificultats, els olis del Bages continuen estan molt ben valorats tal i com demostren els dos estudis elaborats per l’IRTA enguany i l’any passat, el que indica que el treball dels productors va en la bona línia.
L’estudi destaca que tot els olis es mantenen en la categoria verge extra tot i acusat la sequera de l’estiu, que n’ha fet repuntar a nota de picant i amargor. Tot i així, la qualitat dels olis és correcta i indica una millora en les pràctiques de post-collita i molturació. D’altra banda, també assenyala que els olis del Bages mostren els matisos propis de les varietats ‘Verdal’ (vegetals i plantes com la carxofa o la tomatera) i ‘Corbella’ (florals i fruites dolces com el préssec), la qual cosa indica una bona feina al molí.
Quatre dels olis analitzats han obtingut una puntuació superior a 7,4 i una complexitat aromàtica superior a 5. Un dels elements que s’han analitzat és la presència de polifenols, un element que està directament relacionat amb la qualitat de l’oli, ja que el protegeix davant de les oxidacions. Doncs bé, tres dels olis obtenen elevats valors de polifenols, el que vol dir que tindran una vida útil llarga i uns atributs en amarg i picant elevats.
La consellera de Desenvolupament Rural, Cristina Fabregat, ha assenyalat la importància de posa en valor els productes agraris de la comarca: “l’oli, com el vi, és un producte que podem associar molt directament amb el territori. Des de la Taula de l’Oli estem treballant per donar-lo a conèixer i aconseguir que segueixi les passes dels vins de la nostra comarca, que són coneguts i valorats arreu”.
La importància de categoritzar l’oli del Bages
Un dels objectius d’aquest estudi és el d’estudiar quines característiques diferencials tenen els olis fets amb varietats autòctones del Bages, una tasca que requereix temps i d’aquí la necessitat d’actualitzar l’anàlisi cada any. Tot i que les dades són molt preliminars el treball assenyala que l’oli de la varietat Corbella és més afruitat que el fet amb Verdal de Manresa.
Per a la comarca del Bages, on la producció d’oli no és l’activitat principal, el que marca la diferència és l’obtenció d’un producte vinculat al territori. D’aquí la importancia de caracteritzar l’oli que es fa al territori i posicionar-lo al mercat.
Sobre la Taula de l’Oli
Des del Consell Comarcal del Bages, en el marc del projecte El Rebost del Bages, que forma part de la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, ja fa anys que es treballa el producte de l’oli. A iniciativa d’alguns productors, es va crear la Taula de l’Oli del Bages, organisme que agrupa la majoria de productors d’oli del Bages i que aposta perquè al Bages s’hi faci un oli de qualitat i amb unes característiques diferenciadores que permetin posicionar la comarca com a productora d’olis amb un alt valor afegit. Des de la Taula també es treballa per implicar en aquest impuls del sector a altres activitats econòmiques com l’oleoturisme i el sector de la restauració.
L’oli al Bages
La comarca del Bages compta amb un passat indiscutiblement lligat al conreu de l’olivera i la producció d’oli. En són testimoni els milers d’oliveres que podem contemplar escampades entre parets de pedra seca per tots els racons del nostre entorn. Actualment, les més de dues-centes hectàrees dedicades a aquest cultiu produeixen anualment unes 250 tones d’olives que en la seva majoria es destinen a la producció d’oli.
Les tres varietats que predominen a la comarca són, per ordre de superfície conreada, l’Arbequina, la Corbella i la Verdal Manresa. Mentre que l’Arbequina és la més plantada a Catalunya i té presència a gairebé totes les comarques, la Corbella i la Verdal Manresa són més pròpies del Bages i en els darrers anys hi ha hagut un interès de diferents productors per tal de recuperar-les.