El Servei d’acollida descentralitzada del Consell Comarcal del Bages ha atès un total de 738 persones durant el primer any i mig de funcionament, concretament entre els mesos d’abril de l’any passat i aquest agost. Així ho indiquen les dades amb què treballa el Servei d’Inclusió Social i Convivència de la institució. A través del servei s’ofereix una entrevista inicial d’acollida integral per a les persones nouvingudes. En aquestes entrevistes s’ofereix orientació per a la garantia de les necessitats bàsiques d’aquestes persones. A més, es dona suport en matèria de la tramitació dels informes d’estrangeria d’arrelament social i d’esforç integració social per facilitar la regularització administrativa.

 

El servei inclou qüestions relacionades amb l’homologació de titulacions, orientació formativa, serveis especialitzats en matèria d’estrangeria i assessora sobre l’obtenció de la nacionalitat. La consellera de Serveis Socials d’Atenció Especialitzada del Consell Comarcal del Bages, Lluïsa Tulleuda Lari, destaca “tota la bona feina feta en aquest primer any de funcionament del servei que atén persones nouvingudes i que és compartit arreu de la comarca gràcies a la coordinació de l’equip de professionals amb què comptem”.

 

La formació és clau

A través del Servei d’acollida descentralitzada es dona una gran importància a la formació en què participen el conjunt de persones nouvingudes amb la programació de sessions de català, de coneixements de l’entorn laboral, de coneixements de la societat catalana i el seu mar jurídic i de prevenció de les violències. Els mòduls s’han impartit el darrer any a diferents municipis de la comarca. A partir d’aquest mes de setembre es reprendran els cursos de catal, impartits pel Consorci de Normalització Lingüística, a Artés, Monistrol de Montserrat, Castellbell i el Vilar, Avinyó, Sallent, Sant Joan de Vilatorrada, Súria i Sant Vicenç de Castellet.

 

En paral·lel, en el marc del projecte Veïnes de tot un món s’organitzaran sessions amb grups de vint persones fins al proper mes de desembre que consisteixen en l’aprenentatge del català com a llengua vehicular a Catalunya, l’empoderament i l‘establiment de vincles entre les persones participants i els agents clau del territori i l’apoderament i participació d’aquestes persones en la vida cultural i comunitària de cada municipi (Sant Salvador de Guardiola, Balsareny, Avinyó, Sallent, Sant Vicenç de Castellet, Castellbell i el Vilar i Callús).

image_pdfExporta a PDF