De quina manera es pot adaptar l’horta del Bages a la nova realitat climàtica? Aquest serà el punt de partida de la jornada que es farà el proper 22 d’octubre a les instal·lacions de l’Escola Agrària de Manresa i que està impulsada pel Rebost del Bages, un projecte del Consell Comarcal del Bages per posar en valor els productes agroalimentaris autòctons i algutinar i donar suport als productors locals. El Rebost del Bages forma part i rep el finançament de la Xarxa de Productes de la Terra, una iniciativa de la Diputació de Barcelona que treballa per enfortir les empreses del sector agroalimentari.

La jornada s’emmarca dins el programa “Innovació al sector agroalimentari 2024”, un instrument de referència del Departament d’Agricultura per a la formació i transferència de coneixmenets al sector agroalimentari de Catalunya. Així mateix, s’ha organitzat amb la col·laboració de l’Escola Agrària de Manresa i l’Associació L’Era, dues entitats de referència del sector agrari a la comarca.

La primera part de la jornada es farà de 10 del matí a 2 del migdia i plantejarà estratègies i maquinària per adaptar l’horta a la nova realitat climàtica. Hi participaran tècnics experts de l’ERA, Espai de Recursos Agroecològics i d’altres entitats i empreses del sector. Algunes de les tendències actuals van orientades a reduir el treball de la terra per segrestar carboni al sòl i regenerar la seva fertilitat natural o utilitzar restes vegetals riques en lignina.

A la tarda, de 4 a 7, es podran conèixer experiències concretes en aquest sentit: la reducció del treball del sòl, els encoixinats vegetals, la maquinària especialitzada, la regeneració de sòls, la biodiversitat funcional, l’agricultura del carboni, l’economia circular, etc.

El 20 de novembre, jornada dedicada a la vinya i l’olivera
El dia 20 de novembre aquesta mateixa qüestió es traslladarà fins al Celler Abadal, on es farà una jornada d’intercanvi d’experiències en gestió del sòl per adaptar els cultius al canvi climàtic. En aquest cas, està dirigida als pagesos que conreen cultius llenyosos com són la vinya o l’olivera i que al Bages tenen un pes important. La jornada té un gran interès ja que el clima està canviant dràsticament i l’agricultura de secà és una de les més perjudicades. Saber-se adaptar a les noves condicions és un gran desafiament que cal assumir amb estratègies imaginatives, recuperant coneixements tradicionals i aplicant-ne d’innovadors.

A www.rebostbages.cat/blog/ hi ha més informació de totes dues jornades i l’enllaç per fer les inscripcions.

Objectius de la jornada
L’Associació L’Era té l’encàrrec de part del Consell Comarcal de recollir en un format divulgatiu tot el coneixement i informació pràctica d’aquestes jornades per tal de poder socialitzar el coneixement, posant la ciència i la tècnica al servei de les empreses i agents del sector agrari. La incorporació d’una jornada centrada en l’adaptació al canvi climàtic i les pràctiques de treball del sòl és una demanda dels pagesos, que tenen una gran preocupació i necessitat de conèixer com adaptar la seva activitat al canvi climàtic.

El Consell Comarcal del Bages, a través de Desenvolupament i Turisme, porta a terme actuacions de suport a la pagesia, un sector clau per al manteniment del paisatge i per contribuir a la sostenibilitat del planeta a través de la producció d’aliments sans, nutritius, amb transformació i distribució local i que respectin els recursos naturals i les cultures locals i assegurin l’alimentació de la població.

La consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural, Marta Viladés, destaca la importància de “preservar l’agricultura a la nostra comarca i vetllar perquè sigui una activitat de la que en puguin viure els pagesos i que tots puguem beneficiar-nos-en a través dels productes de proximitat que ens ofereix”. En aquest sentit, assenyala que “la realitat climàtica que ja tenim aquí ens obliga a adaptar-nos als canvis que suposarà per als nostres cultius. Amb aquestes dues jornades, des del Rebost del Bages, pretenem donar eines i coneixement als nostres pagesos i agricultors per tal que l’adaptació a aquests canvis no els perjudiqui, sinó que fins i tot ens en puguem beneficiar en la producció habitual dels productes d’horta, vinya i olivera, els productes estrella del Bages”.

Des del Rebost del Bages es vol aglutinar el sector agrari i treballar conjuntament amb les entitats que hi estan estretament vinculades com són l’Escola Agrària de Manresa i l’associació L’ERA.

image_pdfExporta a PDF