El Geoparc de la Catalunya Central, el primer de Catalunya que va ser integrat a la xarxa de Geoparcs mundials de la Unesco, rebrà la setmana vinent la visita dels avaluadors d’aquest organisme, que han de decidir si el territori continua complint amb els requisits per formar part d’aquesta xarxa. Es dona la circumstància que, dels dos avaluadors que seran al visitaran el Geoparc, un és el president de la Global Geoparks Network, la Xarxa Mundial de Geoparcs de la Unesco.
El Geoparc de la Catalunya Central va ser reconegut amb el segell Unesco l’any 2015 i periòdicament ha de passar una revàlida per confirmar que continua sent mereixedor del distintiu. Aquesta s’havia de fer el 2020 però la pandèmia ha endarrerit la missió. El president del Geoparc de la Catalunya Central, Agustí Comas, creu que “el Geoparc arriba a la revàlida amb els deures fets després que aquests darrers anys s’hagin portat a terme actuacions destacades per donar-lo a conèixer entre la ciutadania i posar en valor el patrimoni no només geològic, sinó també cultural, natural i social del territori”.
Els avaluadors arribaran dilluns i es dirigiran directament cap a Montserrat, on visitaran el monestir i seran rebuts per membres de la comunitat de monjos. L’endemà dimarts, podran conèixer les diferents actuacions que s’han portat a terme per posar en valor aquest punt com a porta d’entrada al Geoparc, i que inclouen des de panells informatius fins al centre d’interpretació del Geoparc que es va habilitar a l’estació superior del funicular de Sant Joan. A la tarda, visitaran el castell de Sant Vicenç de Castellet, una de les obres rehabilitades gràcies als fons europeus FEDER dedicats al geoturisme.
Dimecres la visita se centrarà en Manresa, on seran rebuts per l’alcalde i visitaran espais com la Seu i el Pont Vell. També coneixeran el celler el Molí de Collbaix, una de les empreses que disposa del segell Biosphere que acredita el seu compromís amb la sostenibilitat i la seva adhesió a Geoparc. A la tarda aniran a les tines dels Manxons de Callús, un altre element patrimonial beneficiari dels fons FEDER, i la Fundació Alícia. A Món Sant Benet tindrà lloc un sopar amb presència de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i altres representants polítics que formen part del patronat.
El penúltim dia de la visita el passaran a Sallent, on visitaran el centre de visitants del Geoparc que s’inaugurarà properament a l’antic CAT i la casa Torres Amat. Després es desplaçaran fins a l’Oller del Mas per conèixer el seu projecte d’enoturisme i tornaran a Manresa on mantindran trobades amb els responsables del Camp d’Aprenentatge del Bages i del Museu de Geologia Valentí Masachs.