El director científic del Geoparc i el responsable de turisme van fer dues presentaciones en les jornades de treball realitzades a les illes Açores
Durant l’acte de cloenda, el president de la Global Geoparks Network (GGN), Nickolas Zouros, va fer entrega als representants del Geoparc de la Catalunya Central del certificat de revalidació com a Geoparc Mundial UNESCO per als propers quatre anys
El Geoparc de la Catalunya Central va intervenir del 7 al 9 de setembre en la 14th European Geoparks Conference, una jornada internacional que tenia com a lema ‘Geoparks: pathways of sustainable tourism for development’ amb motiu de la declaració del 2017 com l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament per part de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), iniciativa en què els Geoparcs Mundials hi participen com a socis d’or.
Durant aquests tres dies al Geoparc de les Açores, el director científic del Geoparc, Ferran Climent, i el responsable de turisme van intercanviar coneixements i experiències amb els altres geoparcs i experts per promocionar el geoturisme, el seu patrimoni geològic, natural i cultural, els seus valors educatius i pedagògics i la seva preservació, entre d’altres.
A més, els representants del Geoparc de la Catalunya Central també van tenir un paper actiu i van fer dues ponències durant la 14th European Geoparks Conference. El responsable de turisme va exposar el treball ‘The cantata “Queralt, the dreamer”: an extraordinary way to educate on values of the Central Catalonia Geopark’, una exitosa iniciativa de l’Associació Catalana d’Escoles de Música emmarcada en el Cantaxics 2016 que es va convertir en un actiu pedagògic important per difondre la tasca que es duu a terme de preservació i conscienciació de la riquesa geològica i geogràfica del territori.
De la seva banda, Ferran Climent va explicar la implicació de la comunitat i el treball en xarxa en la promoció del Geoparc amb la ponència ‘Public libraries as new great partners for geoparks’, una exposició en què va detallar les sinergies creades gràcies al programa Punts d’Informació Turística (PIT) i va descriure com les biblioteques han esdevingut col·laboradors importants en la promoció dels recursos turístics, culturals i històrics del patrimoni local del territori. Així doncs, la 14th European Geoparks Conference va servir per presentar els treballs realitzats en matèria de geoconservació, divulgació i posada en valor del patrimoni geològic i va esdevenir, alhora, en un important fòrum de debat, treball en xarxa i intercanvi d’idees.
Ja en l’acte de cloenda, el president de la Global Geoparks Network (GGN), Nickolas Zouros, va fer entrega als representants del Geoparc de la Catalunya Central del certificat de revalidació com a Geoparc Mundial UNESCO per als propers quatre anys. Climent assegura que “la revalidació del títol és una mostra de reconeixement al treball que s’ha fet gràcies a la participació de molts agents del territori, públics i privats, i la bona feina de tot l’equip que gestiona el projecte”.
El Geoparc de la Catalunya Central és conscient que cal seguir treballant intensament i amb un gran compromís per poder revalidar periòdicament aquest segell que distingeix el territori amb una de les designacions més prestigioses del món, de la mà de la UNESCO. “Cal fer un esforç per seguir donant visibilitat arreu del territori i articulant el discurs perquè tothom se’l pugui fer seu i incorporar-lo al seu projecte. Un centre de visitants, seguir treballant la relació amb els privats, potenciar la tasca en formació, educació, recerca i conservació, i continuar col·laborant amb els altres Geoparcs són les altres principals línies d’acció”, conclou Climent.