L’editorial francesa Petit Futé, especialitzada en turisme, ha editat 9.000 exemplars en català, castellà i francès de la guia en format butxaca on es recullen els principals atractius geològics, culturals i gastronòmics del territori
“Una meravella geològica a tocar de Barcelona”. Amb aquesta frase defineix el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central la guia de viatge elaborada per Petit Futé, editorial francesa especialitzada en turisme. La publicació ha estat presentada aquest matí a l’auditori del convent de Sant Francesc de Santpedor, on hi ha assistit una cinquantena de persones entre agents polítics, socials i econòmics del territori.
La guia té 190 pàgines i repassa en profunditat tots els atractius naturals, culturals i gastronòmics del territori. En un primer apartat resumeix la història del Geoparc i la seva denominació -és la primera guia d’un Geoparc Mundial UNESCO que realitza l’editorial-, marca els punts d’interès imprescindibles, repassa les festes i tradicions locals així com les propostes de restauració i d’oci. En un segon apartat enumera tots els municipis i fa un repàs dels punts d’interès i dels serveis turístics que ofereixen.
Petit Futé ha editat 9.000 exemplars en aquesta primera edició, dels quals 6.000 són en francès, 1.500 en català i 1.500 en castellà. La guia s’ha posat a la venda a un preu al voltant dels 5 euros en format físic i 4 euros en format digital, i es pot adquirir a punts de venda com l’FNAC, Amazon i al web de l’editorial.
Una oportunitat pel territori
Agustí Comas, president del Consell Comarcal del Bages, ha inaugurat l’acte i ha presentat un vídeo promocional del Geoparc, elaborat per exaltar el valor geològic i turístic que té. Comas ha explicat que «hem fet una passa endavant en el compromís de visualitzar tota la feina que estem fent per promocionar el nostre territori, el vídeo i la guia que presentem així ho remarquen». Per la seva banda, el president del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central, Josep Canals, ha explicat que «aquesta guia permetrà que el món conegui el Geoparc, l’autora que l’ha redactada va quedar captivada del nostre territori i esperem que ho faci moltíssima més gent».
En l’acte hi ha participat Asier Hilario, coordinador del Foro Español de Geoparques, ens que representa tots els geoparcs que es troben a l’Estat. Hilario ha ofert una conferència en la que ha expressat que «Els geoparcs són una bona idea i expliquen bones històries de qui som i com som, són elements de cohesió que generen sentiment de pertinença i orgull, són territoris especials que poden servir pel desenvolupament local si tots junts treballem plegats per aconseguir-ho».
Finalment ha clos l’acte el diputat de Turisme de la Diputació de Barcelona, Miquel Sàmper, el qual ha felicitat per la feina feta tan a l’editorial com els tècnics del territori que han facilitat les tasques de documentació i informació, i ha expressat que «entenem que el turisme a Catalunya va molt més enllà de les platges i els Pirineus, creiem en el valor i potencial de tot el territori i el Geoparc és un exemple molt clar de riquesa, treball i feina ben feta».
L’elaboració de la guia també ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el patronat de la Muntanya de Montserrat.