A part d’assistir a les jornades de treball, els representants de la Catalunya Central han explicat a Europa com treballa el Geoparc per promoure els distintius de qualitat entre les empreses del territori

El director científic del Geoparc de la Catalunya Central, Ferran Climent, i personal tècnic han participat recentment a la Reunió del Comitè de Coordinació de la Xarxa Europea de Geoparcs que s’ha celebrat a Finlàndia, al Geoparc de Rokua. Les jornades de treball, que se celebren dues vegades a l’any, serveixen per posar al dia qüestions ordinàries de funcionament, visitar in situ un dels geoparcs de la xarxa i conèixer la seva experiència, debatre sobre projectes de cooperació entre geoparcs i estudiar l’entrada de nous territoris.

En aquesta ocasió, la Catalunya Central , a part d’assistir a les jornades de treball, ha participat activament a la reunió pronunciant una conferència sobre el sistema de treball que es du a terme al Geoparc per promoure i incentivar els distintius de qualitat entre les empreses turístiques del territori.

El conseller d’Agricultura de la Generalitat, Jordi Ciuraneta, va ser present a la reunió per donar suport a l’Ajuntament de Tremp que els propers mesos presentarà la seva candidatura com a geoparc. Els representants de la Catalunya Central també es van entrevistar amb el conseller per parlar dels canvis que hi haurà el mes de novembre a la Xarxa Europea de Geoparcs. Fins ara, la Xarxa funcionava sota l’auspici de la UNESCO però es preveu que el mes de novembre, en la propera conferència general, aquest organisme internacional creï un programa específic de Ciències de la Terra i dels Geoparcs, amb l’objectiu de potenciar els geoparcs i dotar-los de més recursos ja que es consideren territoris clau per a la preservació de l’entorn i la promoció econòmica.

Els geoparcs són territoris amb una delimitació clara que inclouen indrets de reconeguda importància geològica a nivell internacional. La seva missió és protegir, conservar i investigar sobre el patrimoni que tenen amb propòsits educatius, turístics i de promoció del territori. I ho fa des d’un punt de vista ampli posant de relleu els atractius de cada territori des del punt de vista natural, històric, cultural o agroalimentari. Actualment hi ha més de 110 geoparcs arreu del món, 69 dels quals són a Europa. El Geoparc de la Catalunya Central ha estat el primer i de moment l’únic de Catalunya reconegut internacionalment.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF