El pioner simposi reunirà experts de tot l’Estat per posar de relleu la mineria, un dels patrimonis més rics del nostre país
L’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa acollirà els actes centrals del primer Congrés de Patrimoni Miner i Història de la Mineria i la Geologia de Catalunya. Es tracta d’un esdeveniment rellevant de divulgació sobre aquesta professió que forma part del desenvolupament natural i social del Bages. El Congrés l’organitza la Societat Internacional de Geologia i Mineria per al Desenvolupament i Gestió del Territori (SIGMADOT), sota la direcció de Josep M. Mata-Perelló, doctor honoris causa per la UPC, assessor de diversos geoparcs nacionals i internacionals i president del Comitè Científic del Geoparc de la Catalunya Central.
Els actes se celebraran en diferents localitzacions del territori. Si bé Manresa en serà la seu central, hi haurà activitats del Congrés a Sant Llorenç de Morunys, Solsona i Vilanova de Meià. El president del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central, Josep Canals, considera que aquest congrés «és una gran oportunitat per donar a conèixer, reivindicar el passat miner i la riquesa i la diversitat geològica del nostre territori, així com l’impacte tan important que ha tingut en l’evolució dels nostres pobles i de Catalunya».
Els actes del Congrés
El simposi serà l’1 i 2 de juny a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa i la conferència inaugural anirà a càrrec de Josep Maria Mata-Perelló, president del Comitè Científic del Geoparc. En les ponències es parlarà sobre el desenvolupament de la mineria de Súria a Cardona, es presentarà un inventari sobre ponts i arcs naturals a Catalunya, es repassarà la història de la mineria i la geologia a Catalunya i es presentaran els premis Lluís Marià Vidal. De fet el Congrés esdevindrà un homenatge a aquest il·lustre personatge del s.XIX, que fou enginyer de mines, geòleg, gran impulsor de l’excursionisme científic i cultural i considerat el pare de l’arqueologia prehistòrica.
El Congrés també preveu diverses activitats de camp. Hi haurà una passejada pels entorns de Sant Llorenç de Morunys, punt àlgid del futur Parc Geològic i Miner del Solsonès, per mostrar als participants algunes de les seves grans belleses naturals. Com a complement de la passejada s’organitzarà una visita al Museu-Centre d’Interpretació de la Vall de Lord.
A Solsona tindrà lloc l’homenatge a Lluís Marià Vidal. Durant tota una jornada diversos especialistes parlaran de la contribució del personatge a les diferents branques de les ciències, com ara la geologia, mineralogia, mineria, fotografia, paleontologia, arqueologia, espeleologia i excursionisme.
Per la seva banda, Vilanova de Meià serà el nucli central de les activitats de camp que clausuraran els actes del Congrés. A part de la visita a diversos indrets del recentment declarat Geoparc Mundial de la Unesco de la Conca de Tremp i el Montsec, tindrà lloc el primer «Aplec de les Pedres» amb un seguit de tallers i activitats de natura per a grans i petits i un dinar popular a l’ermita de Meià.