S’han editat uns pòsters, que es repartiran als Ajuntaments de la comarca, per fer reflexionar sobre la segregació de professions per gènere i dificultats de les dones per accedir a certes professions.  Gairebé 600 infants de 13 escoles cantaran per la igualtat en la segona edició de la cantata de la Petita Puça

El Consell Comarcal del Bages amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, ha creat una campanya que, sota el lema “Trenquem els estereotips, per una societat on les professions no tinguin sexe”, vol fer reflexionar sobre els estereotips i rols que son atribuïts socialment a les dones i als homes. La campanya s’afegeix al conjunt d’accions de sensibilització que es realitzen al llarg de tot l’any des del Servei d’Informació i Atenció a la Dona del Consell.

S’han editat dos models de pòsters on es fan visibles els estereotips presents encara avui dia en el món laboral, tant pel que fa a la segregació de professions per sexes com a les condicions que es troben moltes vegades les dones per accedir al món laboral: edat màxima requerida en moltes ofertes laborals, retribucions econòmiques que mantenen la bretxa salarial, etc… El pòster té una doble finalitat ja que, per una banda, rebutja aquests estereotips i, per altra, ofereix models d’igualtat en el món laboral, per exemple fent un ús no sexista del llenguatge a l’hora de seleccionar personal, motivant mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral, etc. Aquest material s’ha fet arribar als Ajuntaments de la comarca que podran acabar de completar la celebració del 8 de març amb activitats pròpies.

El conseller comarcal d’Acció Social i Ciutadania, Albert Marañón, ha explicat que “encara avui costa de veure dones al sector de la construcció o la ramaderia i homes realitzant professionalment tasques de neteja o cura, per exemple. Hi ha estereotips de gènere que ja són presents als instituts quan toca escollir branques de batxillerat que s’acaben perpetuant i que provoquen més precarietat laboral entre les dones” i ha afegit que “l’objectiu és combatre aquests estereotips tot transmetent exemples positius de quina hauria de ser la realitat en una societat que volem igualitària”.

La proposta de la campanya d’enguany d’incidir sobre els estereotips al món laboral va néixer al Fòrum de regidors i regidores de la Dona de la comarca del Bages, organitzat pel Consell Comarcal, que és un canal de comunicació i participació de les regidories dels municipis per avaluar les accions dutes a terme i consensuar les campanyes comarcals. A més, la proposta es considera un tema d’interès per part de totes les administracions, ja que enguany també l’Institut Català de les Dones i la Diputació de Barcelona centren les seves campanyes de 8 de març en la mateixa temàtica.

600 infants cantaran per la igualtat amb la cantata de la Petita Puça

Coincidint amb Dia internacional de les dones, la setmana vinent, el Consell Comarcal del Bages fa realitat la segona edició de la cantata de la Petita Puça, una activitat que mobilitzarà gairebé 600 infants de 13 escoles del Bages, que pujaran a 4 escenaris diferents per cantar una història sobre la igualtat de gènere.

La protagonista del conte, la Petita Puça, és una artista de circ, li agrada la seva feina i és feliç. Però un dia les coses comencen a canviar: arriben al circ uns mags a qui no agraden les nenes i, amb el seu menyspreu, aconsegueixen que la puça estigui trista. Aquest conte explica de manera molt planera que nenes i nens són diferents però que jugant i treballant junts, la diferència els unirà.

Les cantates seran el proper dilluns, 6 de març, al Pont de Vilomara (133 infants); dimecres a Sant Vicenç de Castellet (99 infants); dijous a Manresa (224 infants) i divendres a Callús (134 infants). En total, hi participen centres educatius del Pont de Vilomara, Castellgalí, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Manresa, Callús i Santpedor.

L’any passat es van fer 3 cantates de la Petita Puça que van ser molt ben acollides tant pels participants com pel públic i les mateixes escoles van demanar que es repetís l’experiència.  La cantata s’emmarca dins els projectes de coeducació que el Consell Comarcal del Bages du a terme en diferents escoles i és una eina molt útil per a trencar estereotips de gènere i evitar la violència masclista.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF