La publicació, realitzada pels nens i nenes de 3r de l’Escola Puigberenguer de Manresa, esdevé una valuosa eina educativa amb l’objectiu d’explicar la situació que viu aquest col·lectiu i conscienciar els infants entorn d’aquesta problemàtica.

El conseller Albert Marañón assegura que “l’edició d’aquest conte permet visibilitzar una bona pràctica d’una escola de la comarca” i anima la resta de centres a treballar conjuntament temes de sensibilització i suport a les persones refugiades.

Amb motiu del Dia Escolar de la No-violència i la Pau, l’Escola Puigberenguer ha acollit aquest dimarts 30 de gener la presentació del conte ‘El viatge de la Heva’, un llibre editat pel Servei d’Inclusió Social del Consell Comarcal amb el suport del Servei de Convivència i Diversitat de la Diputació de Barcelona resultant del treball realitzat el curs passat per l’alumnat de 3r de primària del centre de Manresa. Atès el gran valor educatiu i divulgatiu d’aquest relat que tracta l’acollida i integració de les persones refugiades, el Consell Comarcal n’ha imprès 200 còpies per distribuir-les als centres educatius de primària, biblioteques, bibliobús, esplais i altres espais socioeducatius dels municipis que conformen l’Àrea Bàsica del Bages. L’Ajuntament de Manresa, de la seva banda, n’ha adquirit 100 més.

Durant l’acte de presentació, el conseller de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania, Albert Marañón, ha felicitat els nens i nenes creadors d’aquest conte, així com també les docents i professionals del centre. Marañón, a més, ha recalcat “la importància de percebre la diversitat com una riquesa” i ha destacat “el compromís de l’Escola Puigberenguer de treballar per una societat cohesionada i inclusiva, per un món en pau”.

De la seva banda, la regidora d’Acció Social i Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, Àngels Santolària, també ha posat en valor la utilitat d’aquest material i ha encoratjat els assistents a participar divendres 2 de febrer en la inauguració de l’exposició ‘Un mar de pau’, moment en què l’alumnat del centre tornarà a reinterpretar ‘El viatge de la Heva’, tal com han fet de manera magistral les nenes i nens d’entre 9 i 10 anys durant la presentació del llibre.

Publicació d’accés lliure amb un ús no lucratiu

Amb l’edició d’aquest conte amb llicència Creative Commons, el Consell Comarcal impulsa una actuació més emmarcada en la Xarxa per l’Acollida i la Inclusió de les Persones Refugiades al Bages (XAIR), un programa que desenvolupa dues línies de treball estratègiques generals, que es retroalimenten i són indissociables a l’hora de garantir una actuació integral en l’atenció de les persones refugiades al Bages: Acollida i Inclusió i Sensibilització i Convivència.

Un dossier pedagògic i un conte escrit per nens i nenes refugiats completaran l’oferta didàctica al voltant del tema del refugi

‘El viatge de la Heva’ conté en les seves pàgines finals un dossier pedagògic que té per objectiu oferir recursos als centres educatius per tal de complementar la lectura del conte i ajudar els nens i nenes a aprofundir en el tema del refugi. Un treball que es veurà reforçat amb el repartiment, en paral·lel a ‘El viatge de la Heva’, de la publicació ‘Amic Meu’, material de l’entitat Open Cultural Center escrit per nenes i nens refugiats. La combinació d’ambdues publicacions constitueix un recurs de gran valor didàctic que des del Servei d’Inclusió Social es posa al servei dels centres educatius a fi de fomentar entre els nens i nenes un acostament entenedor, constructiu i conscienciador al tema del refugi des de la mirada de la infància, tant la refugiada que viu a camps com l’autòctona que vol acollir.

En aquest sentit, Marañón anima la resta de centres i agents socials del territori a treballar temes de sensibilització vinculats a la problemàtica que pateixen les persones refugiades. “Des del Consell Comarcal som conscients de la nostra coresponsabilitat educativa, per això sempre facilitarem tot el nostre suport a aquelles iniciatives encaminades a promoure la diversitat, la convivència i la inclusió social, com en aquest cas amb ‘El viatge de la Heva'”, conclou.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF