L’ens, que dóna suport a la vaga feminista i les mobilitzacions del 8 de març, ha editat tres cartells reivindicatius amb el lema central ‘Això no és un joc!’ per combatre les desigualtats existents.

Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones, aquest dimecres 8 de març el Consell Comarcal del Bages torna a reclamar la igualtat i vol fer visible i posar en valor el paper vital i essencial de les dones en la nostra societat. El conseller de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania, Albert Marañón, recalca que “és imprescindible lluitar per una regulació que posi punt final a la bretxa salarial i reverteixi les polítiques que originen major precarietat laboral entre les dones; l’organització de les mobilitzacions d’aquest 8 de març poden ajudar a avançar en aquest sentit, per això des del Consell Comarcal hi mostrem tot el nostre suport”.

Edició de tres cartells reivindicatius

Al marge d’oferir suport als municipis del Bages en l’organització dels actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones, el Consell Comarcal està distribuint aquests dies 600 pòsters per tot el territori. Els cartells, que s’estan col·locant en equipaments municipals, entitats i comerços, entre d’altres, denuncien tres situacions diferents amb un lema comú: ‘Això no és un joc!’.

‘A igual feina, igual salari’ és el primer dels tres missatges reivindicatius. Segons dades facilitades per l’Observatori de la Igualtat de Gènere, de l’Institut Català de les Dones, la bretxa salarial anual a Catalunya entre homes i dones és del 24%. El salari brut anual que més evidencia la diferència entre dones i homes és el corresponent al tram d’edat de més de 55 anys, amb una diferència de 10.417 euros anuals. A mesura que disminueix l’edat, s’abaixa també la diferència salarial, però aquesta segueix sent significativa. També és destacable la precarietat de les dones joves, que tenen un salari brut anual mitjà de 9.657 euros. A més, la bretxa salarial s’accentua com més elevat és el càrrec i la remuneració que se’n deriva. I si les dones han nascut fora de Catalunya, arriben a percebre gairebé la meitat del salari dels homes nascuts a Espanya.

‘Reivindiquem un treball digne i just per a dones i homes’ és un altre dels eslògans proposats. A Catalunya, durant l’any 2017, la taxa d’ocupació de les dones va ser del 48,7%, deu punts menys que la dels homes. Una altra xifra tristament remarcable és que les dones només representen el 31,4% dels càrrecs de direcció i gerència, però són majoria, amb un 57%, en feines científiques i intel·lectuals. Existeix, doncs, una situació d’accés desigual entre homes i dones a càrrecs de responsabilitat. I el sexe, sovint, condiciona la categoria professional de les persones. La precarietat, a més, afecta més les dones en tots els grups d’edat, en tots els àmbits professionals, en tot tipus de contractes, especialment els de temps parcial. En aquest darrer cas, el creixement de les contractacions temporals i parcials han conduït a la precarietat laboral. I aquest fet agreuja, entre d’altres, la taxa de pobresa per a les dones a Catalunya, que és del 25,4%, un punt i mig per cent més que la dels homes.

Per últim, ‘Dignifiquem els treballs de cura, són imprescindibles’ és el darrer missatge reivindicatiu dels cartells editats pel Consell Comarcal per universalitzar els serveis de cura de les persones i afavorir una distribució igualitària de les tasques de la llar. D’aquesta manera, es vol combatre la invisibilitat del treball reproductiu, posar-lo en valor i deslligar-lo de la idea que és una responsabilitat pròpia de les dones. Els ritmes d’activitats diàries, segons mostren les dades elaborades per l’Observatori de la Igualtat de Gènere, evidencien que les dones continuen encarregant-se majoritàriament de la cura de les persones.

Suport a la vaga feminista del 8M

El Consell Comarcal també dóna suport a la vaga feminista prevista per al 8 de març, des de les seves diferents concrecions proposades per les diverses organitzacions sindicals, tot facilitant la informació per a que les treballadores i treballadors puguin adherir-se a la vaga. A més, es divulgaran els objectius i accions d’aquesta jornada i s’utilitzaran tots els mitjans a l’abast del Consell Comarcal del Bages per tal de fer difusió de la vaga i les seves reivindicacions.

Així doncs, des del Consell Comarcal del Bages es continuen desplegant actuacions i donant suport a iniciatives que garanteixin l’efectivitat i compliment dels drets de les dones. Per a més informació de les campanyes engegades i de les funcions que realitza el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal, podeu consultar www.dona.ccbages.cat.

Document annex

Comparteix

image_pdfExporta a PDF