El Consell Comarcal del Bages va atendre vint persones grans víctimes de maltractament durant l’any passat, la majoria de les quals dones i en casos produïts en l’àmbit familiar. Aquesta és una de les dades que es van analitzar ahir en el marc de la jornada per prevenir els maltractaments a les persones grans organitzada conjuntament amb l’Ajuntament de Manresa que va reunir un centenar de professionals i persones grans del territori.
La jornada va incloure les ponències Envellir en positiu: Desenvolupament personal i social de la vellesa, a càrrec de Fernando Villar, catedràtic de Psicologia del Desenvolupament a la Universitat de Barcelona, El respecte de les voluntats de les persones grans en el procés de final de vida, a càrrec d’Isabel Alonso Dávila, vicepresidenta de l’associació Dreta a morir Dignament i Els serveis especialitzats en els maltractaments de les persones grans, un camí a recórrer a l’Anoia, al Bages i a Manresa, gràcies al suport de la Diputació de Barcelona.
La sessió també va incloure la presentació de l’exposició SOM GRANS que ha estat impulsada pel Consell Municipal de les Persones Grans de Manresa i incorpora les fotografies d’Oriol Segon Torra que busca trencar el concepte d’edatisme a través del qual es discriminen les persones per la seva edat.
Eina per fer front als maltractaments
L’any passat el Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa van elaborar una Guia local per a fer front als maltractaments de les Persones Grans també gràcies al suport de la Diputació de Barcelona per abordar els casos de maltractaments que es donen a la ciutat i a la comarca. Aquesta guia té l’objectiu de sensibilitzar els professionals amb persones grans sobre el fenomen dels maltractaments i aprofundir-ne el coneixement, prevenir, detectar i intervenir i abordar de forma multidisciplinar les diverses situacions de maltractament a les persones grans.