La mostra “Refugiades de lluny i de prop” fa un paral·lelisme entre les refugiades catalanes que havien de ser mares a la França dels camps de concentració i les refugiades sirianes que han d’emprendre una nova vida a Jordània per fugir de la guerra
Un any més el Consell Comarcal del Bages es mobilitza en motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades el proper 20 de juny, i aquest mes i el següent promou una exposició molt colpidora amb l’objectiu de sensibilitzar la població i denunciar el drama de les persones refugiades.
La mostra s’anomena “Refugiades de lluny i de prop”, està organitzada per l’Associació Catalana per la Pau i mostra els testimonis de dones que van patir l’exili de la Guerra Civil Espanyola i dones que estan patint l’exili de la Guerra de Síria. En concret, estableix un paral·lelisme entre la Maternitat d’Elna i el projecte de Mafraq, a Jordània. En el primer cas, els fets succeïts a França ara fa vuitanta anys, davant la despreocupació de l’Estat francès per les persones refugiades al seu país, Elisabeth Eidenbenz va organitzar un espai on les dones poguessin donar a llum i criar els seus nadons en condicions de pau, lluny dels inhòspits i terribles camps de refugiats. Actualment, l’associació Arab Women Organization (AWO) treballa amb refugiades sirianes a Jordània: els ofereix suport psicològic i teràpia ocupacional, assistència legal i formació.
Sant Joan de Vilatorrada va acollir la inauguració de l’exposició el passat 3 de juny al vestíbul de l’Ajuntament. Des d’aleshores, la mostra també s’ha pogut veure a Cardona i, actualment, s’està exposant a la biblioteca de Sant Fruitós de Bages i s’hi estarà fins el 22 de juny. Després l’exposició es traslladarà a Navàs (del 25 al 28 de juny a la biblioteca), a Balsareny (de l’1 al 7 de juliol a la biblioteca i el CAP), i finalment a Manresa (del 8 al 12 de juliol a la seu del Consell Comarcal).
El president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, ha explicat que «és important que seguim avançant en la cohesió social del Bages, i aquesta exposició ens mostra com passen els anys i tenim els mateixos conflictes d’acollida. Estem compromesos en oferir a les persones refugiades els recursos necessaris perquè s’estableixin a la comarca i donar-los les oportunitats perquè el Bages continui sent terra d’acollida i convivència».
La commemoració d’aquest dia mundial respon a l’objectiu de desenvolupar la línia de treball de sensibilització i convivència de la Xarxa per l’Acollida i la Inclusió de les persones Refugiades i sol·licitants de Protecció Internacional al Bages (XAIR).