El Servei Especialitzat d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència té la missió de valorar i atendre infants i adolescents en situació de risc o de desemparament, així com donar suport als serveis socials municipals
Un any més la labor del SEAIA, el Servei Especialitzat d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència del Consell Comarcal del Bages, ha estat clau per la lluita contra les desigualtats i pels drets dels infants i adolescents de la comarca. L’any 2018 aquest servei va atendre a 639 menors en situació de risc o de desemparament, a més d’aprofundir en la seva tasca de donar suport tècnic i assessorament als serveis socials bàsics i altres serveis de la xarxa.
El SEAIA actualment està format per dos equips: l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) format per professionals de la psicologia, la pedagogia, el treball social i l’educació social i el SIFE (Servei de valoració i suport als acolliments en família extensa d’infants i adolescents) format per professionals de la psicologia i el treball social.
Pel que fa a l’atenció a infants i adolescents, el passat 2018 es van atendre 314 menors del Bages amb expedient de protecció a la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència de la Generalitat (DGAIA). Es van valorar i diagnosticar 94 menors en situació de desemparament de les quals es van finalitzar 50 estudis amb diferent tipus de propostes de protecció, com l’establiment de plans de treball familiars que permetin millorar la seva situació, o bé propostes de separació dels infants/adolescents del seu nucli familiar.
També es van realitzar 206 seguiments a infants i adolescents (i les seves famílies) tutelats per la DGAIA i amb mesures de protecció. D’aquestes, 119 estaven acollits en centres residencials, 56 acollits per membres de la família com avis i oncles, i 23 acollits per altres famílies. A més, també es va oferir suport sòcio-educatiu i intervenció familiar a 66 infants/adolescents en situació de risc greu mitjançant la mesura del compromís socioeducatiu. És la mesura protectora que s’aplica en aquelles famílies on les dificultats dels pares majoritàriament són de tipus negligent i educatives, que no comporta la suspensió de la tutela dels pares doncs es valora que aquests poden millorar les seves capacitats parentals mantenint els fills/es a casa.
Pel que fa al suport tècnic, durant l’any es van realitzar assessoraments als professionals dels equips d’atenció dels municipis respecte 325 infants i adolescents en situació de risc, els quals van comportar cadascun una mitjana de 3 entrevistes (resultant gairebé un miler d’entrevistes l’any).
Des del mes d’abril de 2018 el SEAIA treballa només en l’àmbit territorial del Bages, ja que abans també s’hi incloïa la comarca del Berguedà. Amb tot, feia 20 anys que el servei operava al territori, fet que s’ha immortalitzat amb l’exposició fotogràfica itinerant “20 anys treballant per la protecció a la infància i l’adolescència. Una mirada a través de l’objectiu”, exposada al llarg del 2018 a 10 municipis de la comarca.