Aquest dimecres 11 d’abril ha tingut lloc l’acte d’entrega dels primers Certificats d’Acollida de la comarca del Bages a les persones que han finalitzat tots els mòduls formatius.
En un acte celebrat en el Complex Cultural Cal Sitges d’Artés, el Consell Comarcal ha fet entrega aquest dimecres dels primers Certificats d’Acollida a les 17 persones que han completat el circuit del S1A a l’Àrea Bàsica de Serveis Socials (ABSS) del Bages. El conseller de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania, Albert Marañón, assenyala que la feina que s’està fent a la comarca “és molt significativa” per tal de garantir la plena inclusió de persones estrangeres immigrades. “Som i volem ser una comarca diversa i això passa per garantir igualtat de drets a totes les persones que hi viuen, independentment del seu lloc de procedència. El Servei de Primera Acollida permet avançar en aquest sentit de manera decidida, a la vegada que dóna eines per una major autonomia i, en definitiva, per una major qualitat de vida”, assenyala Marañón.
El Bages, una comarca pionera
El Consell Comarcal dóna un suport important als ajuntaments de l’ABSS per tal que aquests puguin desplegar de manera òptima el Servei de Primera Acollida (S1A) del Bages. Des de la seva posada en marxa, una dotzena d’ajuntaments de la comarca han derivat més de 230 persones estrangeres immigrades, sol·licitants d’asil o de protecció subsidiària, refugiades, apàtrides o retornades. A més, durant el 2017 es van donar d’alta 119 sol·licituds al Bages, essent el Consell Comarcal de Catalunya amb més sol·licituds tramitades l’any passat, només per sota d’ajuntaments importants de l’àrea metropolitana de Barcelona.
120 hores formatives per finalitzar el procés
El Servei de Primera Acollida inclou l’acompanyament, formació i certificació d’uns coneixements mínims per facilitar el fet de viure i treballar a Catalunya. Per tal de rebre els Certificats d’Acollida atorgats per la Generalitat, les persones sol·licitants han de completar tres mòduls formatius: un per aprendre català amb un mínim de 90 hores de formació, un altre mòdul sobre coneixements laborals amb una durada mínima de 15 hores i un tercer sobre coneixements de la societat catalana amb un mínim de 15 hores.
De moment, ja són 17 les persones que han completat el circuit i han pogut rebre aquest Certificat que fa més fàcil la seva plena incorporació a la societat catalana, les ajuda a l’hora de trobar feina i, a més, és útil en processos d’estrangeria com ara l’arrelament social i la modificació o la renovació d’autoritzacions de residència, entre d’altres. Per a més detalls, podeu consultar aquest enllaç.
El president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, ha felicitat les persones que han rebut el Certificat d’Acollida i ha manifestat que “Catalunya sempre s’ha caracteritzat per ser una terra d’acollida, mantenint excel·lents nivells de convivència i cohesió social. Potenciant el desplegament d’aquest servei, des del Consell reforcem la igualtat d’oportunitats i la plena inclusió d’aquests col·lectius”.
Visita a l’exposició “El món àrab. Nos[altres]”
En un acte que també ha comptat amb la presència d’Ernest Clotet, alcalde d’Artés, i Carles Macian, adjunt a la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, les autoritats i les persones que han rebut el Certificat d’Acollida també han pogut visitar l’exposició “El món àrab. Nos[altres]”, creada per la Fundació Atlas amb l’objectiu d’aprendre, reflexionar i debatre sobre una temàtica com és la diversitat i la convivència entre cultures. La mostra es pot visitar a l’Espai Cal Sitges fins al proper 16 d’abril.