El projecte que s’ha presentat és encapçalat pel Consell Comarcal del Bages i compta també amb els ajuntaments de Manresa, Sant Joan i Sallent, FUB i UVic i CTM

L’objectiu és crear nova ocupació, qualificar professionalment el talent local i atraure noves empreses i inversions

El Bages opta als projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT) amb un pla liderat des del Consell Comarcal del Bages que, amb el nom de “Bages, districte industrial XXI”, té com a objectiu abordar la transformació econòmica de la comarca amb un fort component d’innovació. En total, el pla preveu una inversió d’uns 2,75 milions d’euros, la meitat dels quals serien aportats per fons europeus –a través de la convocatòria de la Generalitat emmarcada en la RIS3CAT i en el Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020-, i l’altra meitat a càrrec de les entitats que hi participen: Consell Comarcal, Ajuntaments de Manresa, Sant Joan de Vilatorrada i Sallent, Fundació Universitària del Bages, Fundació Universitària Balmes i CTM Centre Tecnològic.

El pla representa l’oportunitat d’aglutinar esforços de tots els agents del territori per crear nova ocupació, qualificar professionalment el talent local i crear i atraure noves empreses i inversions.

El PECT del Bages proposa diferents accions i iniciatives per:

  • Fomentar les vocacions cientificotècniques per dotar-se del talent i la qualificació professional que garantirà, en el futur, major competitivitat del teixit industrial i miner del Bages.
  • Clusteritzar l’oferta formativa en estudis industrials al Bages com a eina per ampliar les capacitats avançades en la captació de talent i formació del territori i alhora contribuint a millorar la competitivitat del teixit empresarial de la comarca.
  • Promoure noves oportunitats d’ocupació articulant tots els esforços públics i privats des del foment d’actituds emprenedores fins a la consolidació d’iniciatives empresarials.
  • Afavorir la creació d’entorns dinàmics i col·laboratius per apropar les activitats d’R+D+I i la transferència de tecnologia a les empreses del territori implicades en els sectors industrials i la valorització dels recursos naturals i miners per millorar la seva competitivitat.
  • Contribuir en el desenvolupament intel·ligent i la gestió sostenible del medi ambient a través de la recerca aplicada, ecosistemes d’innovació industrial, la transferència de tecnologia, el coneixement i la divulgació.
  • Impulsar la captació de noves activitats econòmiques, inversions i talent humà que aporti valor afegit a la comarca.

El projecte també compta amb altres socis col·laboradors no inversors, que són Ajuntaments de Balsareny, Cardona, Súria i Callús, Patronal Metal·lúrgica del Bages i ProMineria. Aquests agents són representatius al territori de dos dels sectors protagonistes del projecte: la mineria i el metall.

Les accions proposades al projecte

El projecte, que participa en una convocatòria de la Generalitat subvencionada amb pel Fons europeu de desenvolupament regional, proposa diferents accions, que serien cofinançades entre fons europeus i els agents participants:

  1. Ecosistema emprenedor: aconseguir una autèntica coordinació de les diferents iniciatives de foment de l’emprenedoria ja existents a nivell local i generar accions de dinamització de l’emprenedoria.
  2. Centre d’iniciativa empresarial industrial: situat a Sant Joan de Vilatorrada, seria un edifici que oferiria 10 espais modulables de tallers industrials d’uns 80 metres quadrats, amb les infraestructures i l’equipament necessaris per desenvolupar la seva activitat des del primer moment.
  3. Foment de les vocacions cientificotècniques: fomentar entre infants i joves la vocació per estudis relacionats amb ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, per dotar-los del talent que garantirà en el futur una major competitivitat del teixit industrial d’especialització de la comarca.
  4. Sensibilització dels estudis industrials: clusteritzar l’oferta formativa en estudis industrials del Bages per promoure la captació de talent, formació, qualificació i la competitivitat de les empreses.
  5. Impulsar la transferència de tecnologia cap a les empreses: afavorir entorns dinàmics i col·laboratius per apropar les activitats de transferència tecnològica de CTM Centre Tecnològic a les empreses dels sectors metall-mecànic, químic, recursos i energia.
  6. Clúster de la sal: contribuir a la modernització, competitivitat del sector miner, al desenvolupament industrial i a la gestió ambiental sostenibles a través de la recerca, la transferència de tecnologia i coneixement i la divulgació. La seu del Clúster seria a Sallent.
  7. Pla de gestió dels efluents miners: desenvolupar un pla de gestió integral dels efluents miners del Bages per minimitzar l’impacte ambiental i ecològic i poder millorar la qualitat de l’aigua.
  8. Invest in Bages: actuació estratègica per posicionar el Bages com a pol d’atracció de noves empreses i inversions.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF