La comarca del Bages ha estat l’amfitriona de la jornada d’intercanvi i aprenentatge de la Xarxa de Productes de la Terra, una agrupació voluntària de 12 ens locals d’àmbit supramunicipal impulsada per la Diputació de Barcelona que agrupa més d’un miler d’empreses productores i elaboradores de productes alimentaris de qualitat de la demarcació de Barcelona. La jornada ha reunit una vintena de tècnics amb l’objectiu de donar a conèixer les empreses agroalimentàries del Bages i aprendre dels seus projectes i metodologies de treball, per tal de poder aplicar estratègies que impactin a les empreses membres de la Xarxa de cadascun dels territoris.
Amb el títol de “Gestió de l’aigua i enoturisme al Bages”, la jornada ha inclòs la visita a dues empreses agràries de la comarca: Les Arnaules i Fargas Fargas. A Les Arnaules els participants han pogut conèixer la trajectòria d’aquesta empresa agrícola i la seva vinculació amb l’aigua de la Séquia. Els seus responsables han explicat les accions que porten a terme per reduir el consum d’aigua i altres iniciatives per donar resposta a les tendències del consumidor actual, com l’obertura d’una agrobotiga a la mateixa finca on es venen productes propis i d’altres productors de la zona.
A la taula rodona sobre gestió de l’aigua els propietaris de Les Arnaules han exposat la problemàtica que viuen els pagesos amb la situació de sequera i un vocal de la Junta Directiva de La Séquia ha explicat les línies de treball que estan en marxa per modernitzar aquesta infraestructura. Dades recents de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, en el seu estudi sobre l’adaptació al canvi climàtic del sector agrícola, indiquen que el canvi climàtic afectarà significativament l’agricultura, fent penetrar d’una manera evident el clima mediterrani sec cap a les valls més fresques en l’horitzó 2030-2050. Aquestes previsions fan pensar que es modificarà la distribució dels cultius, especialment a les zones de secà, i que cal adaptar-se a les noves condicions, fent de la gestió de l’aigua un element clau i imprescindible per al manteniment de l’activitat.
La visita al celler Fargas Fargas, membre de la Ruta del vi de la DO Pla de Bages, ha permès conèixer la seva aposta per l’enoturisme, obrint les portes de casa seva per apropar el producte al consumidor i traslladar-li els valors de proximitat, sostenibilitat i estima per l’entorn. En aquest sentit, la creació i l’impuls de la Ruta del vi ha afavorit la diversificació de l’activitat dels cellers productors de vi cap a l’enoturisme, una aposta que encaixa molt bé amb el moment social i les tendències actuals.
El projecte del Rebost del Bages agrupa els productes agroalimentaris autòctons o locals, amb una marcada singularitat per raó de la climatologia, l’orografia o el tipus de terra del Bages. La consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural, Marta Viladés, ha assenyalat que “el Rebost del Bages constitueix una ferma aposta de la comarca pel desenvolupament del sector agroalimentari i l’impuls i manteniment de l’activitat agrícola en el territori”. Viladés ha destacat la importància que des de les administracions es doni suport a la petita pagesia.