Paula Mora Navarro
93 693 03 57 i 93 693 03 93
[email protected]
Alba de la Luna Ruiz
(Tècnica)
93 693 03 57
[email protected]
Nadia Abarkan Barreda
(Tècnica)
93 693 03 57
[email protected]
Marina Escàmez Marquès (Administrativa)
93 693 03 57
[email protected]
Adrià Silva Ramos (Administratiu)
93 693 03 93
[email protected]
Fadoua Allouchi Loiazizi (Administrativa)
93 693 03 57
[email protected]
Pere Vilarasau Soler (Xòfer)
93 693 03 93
Montse Fernandez Vargas (Acompanyant de transport)
93 693 03 93
HORARI ATENCIÓ (educació i cultura)
De dilluns a divendres de 9 a 14h.
Registre
De 9.00 a 14.00h (dilluns a divendres)
De 15.30 a 18.00h (dilluns i dimecres)
PROJECTES EDUCATIUS
El Consell Comarcal desenvolupa projectes educatius adreçats a alumnat de diferents edats.
Consells d’Infants de la comarca del Bages
El Consell Comarcal del Bages aposta per un projecte comú per fomentar la cohesió territorial, la participació activa i el treball en equip dels consellers i conselleres dels Consells d’Infants a través de les Trobades Comarcals, anomenades Plenaris. Els Plenaris són espais que permet la coneixença, la reflexió i el treball cooperatiu dels diferents Consells d’Infants dels pobles del Bages a nivell intercomarcal sobre diferents temàtiques rellevants, transversals i d’interès ciutadà que influeix en la vida de l’infant.
Santpedor acull la trobada comarcal del Consell d’Infants del Bages, la primera del curs 2023-24
El primer plenari del Consell d’Infants reuneix una vuitantena d’alumnes de cicle superior de primària i inicia un curs de treball i reflexió envers els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
El plenari es va celebrar el 12 de desembre de 2023 al municipi de Santpedor, a la sala Cal Llovet, amb la participació d’una vuitantena d’infants de nou municipis diferents: Santpedor, Artés, Callús, Navàs, El Pont de Vilomara i Rocafort, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada i Sant Vicenç de Castellet.
Es van fer activitats dinamitzades on van reflexionar de les accions individuals i comunitàries que duem a terme o podríem dur a terme per assolir els ODS.
Callús és l’escenari del segon plenari del Consell d’Infants del Bages d’aquest curs 23-24
- Una vuitantena d’alumnes de set municipis de la comarca es troben per reflexionar sobre accions individuals i comunitàries per assolir els objectius de desenvolupament sostenible
Callús ha estat l’escenari del segon plenari del Consell d’Infants del Bages d’aquest curs 23-24 que organitza el Servei d’Educació i Cultura del Consell Comarcal del Bages. Una vuitantena d’alumnes de cicle superior de primària de set municipis de la comarca s’han trobat per reflexionar sobre accions individuals i col·lectives per assolir els objectius de desenvolupament sostenible.
La consellera d’Educació, Dones i Polítiques d’Igualtat del Consell Comarcal del Bages, Àdria Mazcuñán i Claret, i la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Callús, María José Moreno Funes, van donar la benvinguda a l’alumnat. Els nens i nenes participants representaven escoles de Santpedor, Callús, El Pont de Vilomara i Rocafort, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada i Sant Vicenç de Castellet.
1r PLENARI
El Consell d’Infants del Bages sensibilitza l’alumnat per evitar el malbaratament alimentari
- Una setantena de nens i nenes de primària es troben a Sant Joan de Vilatorrada
L’Àrea d’Educació del Consell Comarcal del Bages ha organitzat amb èxit una nova edició del Consell d’Infants del Bages que s’ha celebrat a Sant Joan de Vilatorrada per conscienciar l’alumnat de la importància d’evitar el malbaratament alimentari. Una setantena de nens i nenes de Sant Joan de Vilatorrada, Artés, Balsareny, Callús Sallent, Sant Fruitós de Bages, El Pont de Vilomara i Rocafort i Sant Vicenç de Castellet han participat de la trobada que ha inclòs diferents activitats de conscienciació a través de la dinamització de jocs.
La consellera de l’Àrea d’Educació i Cultura del Consell Comarcal del Bages, Sílvia Tardà Serrano, destaca “la importància de treballar els bons hàbits alimentaris a casa i a l’escola per tenir una ciutadania més conscienciada i sensible que actuï per minimitzar el llançament de menjar”.
2n PLENARI
El Consell d’Infants del Bages continua treballant per evitar el malbaratament alimentari
- Una seixantena d’alumnes de Primària de la comarca es reuneixen a Sant Vicenç de Castellet i posen les bases per donar forma a una guia que eviti el malbaratament d’aliments
El Consell d’Infants del Bages continua treballant aquest curs per evitar el malbaratament alimentari. El segon plenari s’ha celebrat el dia 28 de març de 2023 a Sant Vicenç de Castellet amb la participació d’una seixantena d’alumnes de Primària amb la programació d’activitats i noves accions per evitar el desperdici d’aliments. En concret, l’alumnat ha compartit idees i ha elaborat un seguit de recomanacions per donar forma a una petita guia de bones pràctiques en l’àmbit domèstic en matèria alimentària.
Vuit municipis presents
Els 66 infants participants en el segon plenari del curs ho han fet representant els Consells d’Infants de Sant Vicenç de Castellet, d’Artés, de Balsareny, del Pont de Vilomara i Rocafort, de Navàs, de Sallent, de Sant Fruitós de Bages i de Sant Joan de Vilatorrada. La trobada, que ha tingut lloc a la Biblioteca de Sant Vicenç de Castellet, també ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet, Adriana Delgado Herreros, i de la consellera d’Educació del Consell Comarcal del Bages, Sílvia Tardà Serrano que han encoratjat l’alumnat a continuar treballant per contribuir a reduir el malbaratament alimentari que té un impacte en el medi ambient i també en la salut del conjunt de la societat.
3r PLENARI
El Consell d’Infants del Bages acaba el curs amb l’elaboració d’una guia de bones pràctiques per reduir el malbaratament alimentari
- El tercer plenari del Consell d’Infants reuneix una seixantena d’alumnes del tercer cicle de primària i conclou així un curs de treball i reflexió envers el malbaratament alimentari.
El tercer plenari es va celebrar ahir al municipi de Sallent amb la participació d’una seixantena d’infants amb la programació d’activitats de cooperació per posar fi a un curs de treball sobre el malbaratament alimentari. Amb les idees, reflexions i aportacions dels infants participants recollides durant totes les trobades, s’ha elaborat la “Guia de bones pràctiques per reduir el malbaratament d’aliments“. Aquesta guia és un conjunt de recomanacions i petites accions que es poden posar en pràctica en l’entorn proper, amb l’objectiu de promoure una cultura de respecte cap als aliments i el medi ambient, i construir una societat més sostenible i conscient.
Els 58 infants participants en aquest tercer plenari ho han fet representant els Consells d’Infants de Sallent, d’Artés, d’Avinyó, de Navàs, del Pont de Vilomara i Rocafort, de Sant Fruitós de Bages, de Sant Joan de Vilatorrada i de Sant Vicenç de Castellet. La trobada, que ha tingut lloc al Parc Pere Sallés de Sallent, també ha comptat amb la participació de l’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta i Pineda, i de la consellera d’Educació del Consell Comarcal del Bages, Sílvia Tardà Serrano, que han felicitat l’alumnat pel seu compromís i implicació en la lluita contra el malbaratament d’aliment.
1r PLENARI
El Consell d’Infants del Bages recupera la presencialitat després de la situació de pandèmia
- Els integrants d’aquest òrgan de participació s’han trobat en el primer plenari del curs al Pont de Vilomara
El Pont de Vilomara i Rocafort ha estat l’escenari del plenari del Consell d’Infants del Bages, que ha recuperat la presencialitat després de la situació de pandèmia. Un total de 72 consellers i conselleres d’aquest òrgan de participació han debatut i proposat idees per fer més inclusius els municipis del territori.
La consellera de l’Àrea d’Educació del Consell Comarcal del Bages, Sílvia Tardà, explica que «ens hem proposat que els infants reflexionessin al voltant de la importància d’entendre la diversitat com un tret característic de la nostra societat i posar en valor quins són aquells elements que fomenten la igualtat de condicions i oportunitats i, en definitiva, fan que tinguem uns municipis més inclusius».
En el marc de la trobada, s’han posat en comú les conclusions extretes de l’activitat prèvia treballada pels infants que havien analitzat les barreres arquitectòniques que es troben en els seus desplaçaments diaris.
La trobada ha comptat amb la participació d’infants dels municipis del Pont de Vilomara i Rocafort, Artés, Navàs, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor i Sant Vicenç de Castellet. També han assistit a l’acte l’alcalde del Pont de Vilomara i Rocafort, Enric Campàs, i la consellera de l’Àrea d’Educació del Consell Comarcal del Bages, Sílvia Tardà.
2n PLENARI
El Consell d’Infants del Bages reuneix una seixantena d’alumnes de primària a Sant Fruitós
- Enguany s’ha treballat especialment la temàtica de l’esport adaptat i inclusiu
El Consell d’Infants del Bages s’ha reunit a Sant Fruitós de Bages per darrera vegada aquest curs escolar 2021-2022. Una seixantena de nens i nenes de la comarca, que exerceixen de consellers i conselleres, s’han trobat a l’escola Monsenyor Gibert de Sant Fruitós de Bages. Durant aquest curs s’ha treballat l’eix dels municipis inclusius i el fil conductor d’aquesta darrera trobada ha estat l’esport adaptat i inclusiu.
L’alcaldessa de Sant Fruitós de Bages, Àdria Mazcuñán Claret, i la consellera de l’àrea d’Educació i Cultura del Consell Comarcal del Bages, Sílvia Tardà Serrano, van donar la benvinguda d’una jornada que va comptar amb la participació de tres components de l’equip Wheelchair Rugby de Manresa. Els tres jugadors han impartit un taller per conscienciar els nens i nenes de la realitat de l’esport adaptat. En paral·lel, els consellers i conselleres comarcals han pogut experimentar en primera persona les sensacions de practicar esport amb altres capacitats.
La seixantena d’alumnes participants van representar els municipis de Sant Fruitós, Artés, Avinyó, Callús, El Pont de Vilomara, Sallent, Sant Joan de Vilatorrada i Sant Vicenç de Castellet. La consellera de l’àrea d’Educació i Cultura del Consell Comarcal del Bages, Sílvia Tardà Serrano, valorava “la bona feina feta per tot l’alumnat durant el curs en uns darrers mesos en què segur que es recolliran propostes interessants per aconseguir tenir uns pobles més inclusius”.
‘Valora’m, respecta’m i estima’m’, lema del Consell d’Infants del Bages en el marc del #BagesTractamBé
101 nens i nenes de 7 Consells d’Infants -Artés, Callús, El Pont de Vilomara, Manresa, Sallent, Santpedor i Sant Joan de Vilatorrada- es van aplegar el dia 29 de maig de 2018 a la Fàbrica Vella de Sallent per presentar les 14 situacions que van ser representades i filmades per ells mateixos en col·laboració amb persones grans dels seus municipis en el desplegament de la campanya ‘Tracta’m bé’ al Bages. Els infants participants, a més, també van rebre un diploma en reconeixement a la seva implicació en el projecte. Anteriorment, els infants ja havien exposar el seu treball entorn del ‘Tracta’m bé’ durant el Consell d’Alcaldes, reunit en sessió ordinària el dimecres 7 de febrer.
Per accedir a cada un dels vídeos, podeu consultar els següents enllaços:
- Artés 1 Ajudar a les persones grans a portar la compra o coses pesants és un bon tracte
- Artés 2 Esperar el torn a la cua és un bon tracte
- Callús 3 Deixar fer les coses que un és capaç de fer és un bon tracte
- Callús 4 Escoltar i parlar amb les persones grans és un bon tracte
- Manresa 5 Ajudar als infants i a les persones grans que han caigut és un bon tracte
- Manresa 6 No jugar a la “maquineta” i fer cas als avis és un bon tracte
- Pont de Vilomara 7 Demanar com està i no només el que ha fet és un bon tracte
- Pont de Vilomara 8 Ajudar a creuar carrers a les persones grans és un bon tracte
- Sallent 9 Demanar l’opinió de les coses és un bon tracte
- Sallent 10 Cedir el seient a les persones grans és un bon tracte
- Santpedor 11 Ajudar a comprendre i fer funcionar la nova tecnologia a les persones grans és un bon tracte
- Santpedor 12 Jugar tots i totes plegades a jocs de taula és un bon tracte
- Sant Joan de Vilatorrada 13 Anar al supermercat a comprar i que et tractin com un adult és un bon tracte
- Sant Joan de Vilatorrada 14 Fer cas a les persones grans és un bon tracte
Infants del Bages expliquen al Parlament l’escola que volen per al seu futur. Una setantena d’infants de cincs Consells d’Infants del Bages han visitat avui, dia 3 de maig de 2017, el Parlament de Catalunya per presentar als polítics catalans l’escola que volen per al seu futur. Nens i nenes d’Artés, Callús, Sallent, Santpedor i Sant Joan de Vilatorrada, acompanyats de diversos polítics de la comarca, han estat rebuts per la presidenta Carme Forcadell a l’hemicicle del Parlament.
Podeu veure aquí el vídeo del projecte de Consells d’Infants d’aquest curs.
Els Consells d’Infants del Bages mostren el Geoparc a través de vídeos en un simposi estatal que es va fer al juliol a Manresa. Els nens i nenes posen en valor els elements geològics dels seus municipis.
Els Consells d’Infants del Bages d’Artés, Callús, Sallent, Sant Joan de Vilatorrada i Santpedor van filmar uns vídeo per mostrar elements geològics importants dels seus municipis. Els audiovisuals es van fer públics durant el XIX Simposi sobre Ensenyament de la Geologia, que es va celebrar el mes de juliol de 2016 organitzat pel Geoparc de la Catalunya Central, per encàrrec de l’AEPECT (Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra).
L’objectiu és que els assistents al simposi puguin visualitzar el Geoparc a partir del treball dels infants i que els nens i nenes participants s’impliquin en el projecte i ajudin a divulgar i posar el valor els elements geològics del territori.
Programa Cultura emprenedora a l’escola (CuEmE)
El programa Cultura emprenedora a l’escola (CuEmE) és un programa integral que permet fomentar la cultura emprenedora en els cicles superiors d’educació primària, que durant un curs escolar, l’alumnat crea, gestiona i desenvolupa competències i sabers relacionats amb l’emprenedoria i l’autonomia personal.
Finalment, apareix la creació d’una cooperativa i un producte, gràcies al suport dels recursos de l’administració pública, empreses, entitats, professionals i altres recursos del territori. Aquest programa es fonamenta en dos pilars:
- El primer: El projecte educatiu a l’aula: Mitjançant una metodologia de treball per projectes i aprenentatge transversal, l’alumnat desenvolupa competències emprenedores.
- El segon: L’estratègia local: els ens locals treballen de manera transversal i coordinada des de les àrees d’Educació i de Promoció Econòmica per acompanyar el procés de creació i desenvolupament de les cooperatives i vincular el projecte amb l’entorn.
Dins d’aquest programa, el Consell Comarcal del Bages organitza la Trobada de Cooperatives Escolars del Bages. La trobada no només és una oportunitat per compartir coneixements i exposar els productes, sinó que també serveix com a jornada d’aprenentatge, treball conjunt i gaudi. La consolidació d’aquest esperit, basat en la participació, solidaritat i cooperativisme, és essencial per mantenir l’essència i l’èxit del programa Cultura Emprenedora a l’Escola.
https://www.youtube.com/watch?v=TIyFQcxo9Ck
Gairebé 400 alumnes de 10 escoles del Bages van participar, el dimarts 4 d’abril de 2017, a la trobada de cooperatives escolars, organitzada per Consell Comarcal del Bages i Ajuntament de Manresa. La jornada s’emmarca en el programa CuEmE, de la Diputació de Barcelona, que té per objectiu fomentar la cultura emprenedora a les escoles.
El projecte, adreçat a alumnes de 5è i 6è de primària, es basa en la realització d’un treball real. Les escoles participants han estat: Col•legi Sant Josep de Navàs, escoles Ametllers, Collbaix i Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada, escoles Bages, La Salle, L’Espill i Joviat de Manresa, escola de Maians, i Fedac Súria.
https://www.youtube.com/watch?v=U4nOyHU2s1Q
Sant Joan de Vilatorrada va acollir el dimarts 10 d’abril la 2a Trobada de cooperatives escolars, una jornada emmarcada en el Programa Cultura Emprenedora a l’Escola (CuEmE), de la Diputació de Barcelona, i en la qual han participat un total de 435 alumnes del Bages. El projecte, que dura tot el curs i s’adreça a nens i nenes de 5è i 6è de primària, es basa en la realització d’un treball real: la creació, organització, gestió i tancament d’una cooperativa de fabricació de productes artesans, la venda en una fira o mercat de la població i la sol•licitud, si cal, d’un microcrèdit. Un total de 19 cooperatives de 13 escoles del Bages han participat enguany en aquest projecte. Els centres participants són els següents: Col•legi sant Josep (Navàs), Escola els Pins (Sallent), Escola FEDAC (Súria), Escola Mare de Déu de Montserrat (Súria), Escola Joventut (Callús), Escola Maians (Castellfollit del Boix), Escola Puigsoler (Sant Vicenç de Castellet), Escola Bages (Manresa), Escola Joviat (Manresa), Escola La Salle (Manresa), Escola l’Espill (Manresa), Escola Ametllers (Sant Joan de Vilatorrada) i Escola Joncadella (Sant Joan de Vilatorrada). Durant la trobada, coorganitzada pel Consell Comarcal del Bages i els ajuntaments de Sant Joan de Vilatorrada, Manresa, Callús, Castellfollit de Boix, Navàs, Sallent, Sant Vicenç de Castellet i Súria, les cooperatives han exposat els productes que han dissenyat i produït durant el curs, on s’han pogut trobar des d’articles de bisuteria, agendes, clauers, calendaris, jocs i una llarga llista d’objectes molt creatius i fets de forma artesana.
El passat 29 de març, el Consell Comarcal del Bages va organitzar a Navàs la tercera trobada de cooperatives escolars del Bages, en la que van participar els 7 municipis, 14 escoles i 22 cooperatives que treballen conjuntament en un programa de la Diputació de Barcelona que fomenta la cultura emprenedora i l’aprenentatge basat en competències en el cicle superior d’educació primària, Cultura emprenedora a l’escola (CuEmE).
Al programa CuEmE participen 217 escoles, 93 municipis i més de 9.500 alumnes organitzats en 394 cooperatives a tota la demarcació de Barcelona, amb l’objectiu de donar suport a l’alumnat perquè durant un curs creï i gestioni una cooperativa escolar amb el recolzament de la comunitat educativa, l’administració i altres agents socials de la seva localitat.
A la trobada hi van assistir tot l’alumnat participant, els seus docents i representants tècnics i polítics de la corporació, del consell Comarcal del Bages i dels ajuntaments de Cabrianes (Sallent), Callús, Castellfollit de Boix, Navàs, Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Vicenç de Castellet i Súria; en el que representa un reconeixement als nois i noies que hi participen.
El programa vincula els centres educatius i els ens locals a partir de dos pilars bàsics: el programa educatiu a l’escola i l’estratègia local, en un treball que conjuga els principis de l’emprenedoria social i l’educació.
https://www.youtube.com/watch?v=yhxQ4CpRHLE
El Consell Comarcal del Bages va organitzar amb èxit la 4a Trobada de Cooperatives Escolars del Bages, que va recuperar la presencialitat després de dos anys d’absència amb la participació de 600 alumnes de 5è i 6è de primària.
El passat 4 de maig, Callús va ser l’escenari d’una activitat molt participativa que va servir d’aparador dels 27 projectes d’emprenedoria a través dels quals han treballat els nens i nenes de disset escoles de la comarca.
El projecte de cooperatives CuEmE, que impulsa la Diputació de Barcelona, promou l’emprenedoria a través de l’escola en què es treballen les competències emprenedores entre l’alumnat del cicle superior de primària i es gestiona de manera democràtica i participativa tot promovent els valors de la solidaritat, la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la responsabilitat social, entre d’altres.
https://www.youtube.com/watch?v=Yz59psBwfBc
El Consell Comarcal del Bages participa en el projecte CuEmE que impulsa la Diputació de Barcelona, un programa que té com a objectiu treballar l’autonomia, la iniciativa personal i l’emprenedoria en l’últim cicle de primària, fomentant les competències i els valors de l’emprenedoria i el cooperativisme.
En el marc d’aquest projecte, s’impulsa la creació i gestió d’una cooperativa per part de les escoles i els infants durant el curs escolar. Dins d’aquest context, el Consell Comarcal del Bages va organitzar amb èxit la 5a Trobada de Cooperatives Escolars del Bages amb la participació de 600 alumnes de 5è i 6è de primària.
El passat 26 d’abril, Avinyó va ser l’escenari d’aquesta activitat tan participativa que va servir d’aparador dels 24 projectes d’emprenedoria a través dels quals han treballat els infants de 17 escoles de la comarca. Els municipis participants en aquest esdeveniment van ser Avinyó, Callús, Castellfollit del Boix, Castellgalí, Manresa, Monistrol de Montserrat, Navàs, Sant Vicenç de Castellet, Sant Joan de Vilatorrada i Súria.
El Consell Comarcal del Bages ha adquirit un nou vehicle per al transport escolar a la comarca amb l’objectiu de cobrir les necessitats de l’alumnat que requereix transport adaptat, té dificultats en els desplaçaments o necessita rutes específiques que no poden ser ateses pels altres serveis d’educació especial. Inicialment, és previst que arribi als municipis de Cardona, Navàs, Santpedor i Sant Fruitós de Bages amb la flexibilitat per adaptar-se a les necessitats canviants de la comarca.
Protocol Absentisme Escolar