El conjunt de professionals que treballen en el sector realitzaran tres sessions de capacitació al Consell Comarcal del Bages amb l’objectiu de començar a donar forma a un document que permeti aprofundir en el coneixement dels maltractaments i prevenir-los
El Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa han posat les bases per elaborar una Guia Comarcal per a l’actuació contra els maltractaments a les persones grans. Una jornada inicial de formació adreçada al conjunt de professionals del sector social, sanitari, judicial i del tercer sector que s’ha celebrat aquest matí ha estat el tret de sortida d’un projecte coliderat per les dues institucions que compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. El document vol ser un instrument que permeti aprofundir en el coneixement dels maltractaments i proporcionar criteris i circuits per prevenir-los, detectar-los i intervenir al Bages.
“Les xifres d’envelliment i sobreenvelliment del Bages estan per sobre de la mitjana de Catalunya i per això des de fa temps posem el focus en aquest àmbit”, afirma Eulàlia Sardà, consellera comarcal de l’Àrea de Serveis Socials d’Atenció Especialitzada, Acollida, Integració i Gent Gran, que destaca la col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa per elaborar una guia contra els maltractaments a les persones grans “amb visió comarcal” a iniciativa del Consell Comarcal. Agraeix també la implicació dels professionals que assisteixen en les diferents jornades formatives ja que contribuiran a fer un document “transversal i que inclogui diferents visions”.
Des de l’Ajuntament de Manresa també es valora molt positivament la iniciativa. “És un tema que ens preocupa, estem molt compromesos per fomentar el bon tracte i prevenir les situacions de maltractament en les persones grans”, afirma
Rosa M. Ortega, regidora d’Infància, Joventut i Persones grans, que creu que cal la implicació “de tota la societat” per acabar amb “una xacra que és una mica transversal perquè afecta totes les capes socials i que encara és un tema molt tabú que es viu moltes vegades en la intimitat”.
Nou document
L’any 2008 l’Ajuntament de Manresa va impulsar l’elaboració d’un Protocol d’actuació contra els maltractaments a la gent gran de Manresa i la comarca del Bages. A mesura que s’ha incrementat la consciència al voltant d’aquesta realitat s’han anat proposant noves actuacions i és en aquest sentit que la Diputació de Barcelona contribueix a estendre arreu del territori les diferents Guies territorials per l’actuació contra els maltractaments a les persones grans. D’aquesta manera, les dues institucions han vist l’oportunitat d’avançar qualitativament amb els objectius fixats l’any 2008, integrant-se en el projecte que s’està estenent per municipis i comarques de la província.
Durant els darrers anys, des del territori també s’ha treballat en aquest àmbit i destaca la campanya Tracta’m bé que l’any 2017 es va desplegar al Bages amb l’objectiu de prevenir els maltractaments a les persones grans i fomentar els bons tractes. La campanya pretén contribuir a la prevenció i sensibilització d’aquesta problemàtica fomentant la reflexió i el debat social sobre l’envelliment digne i la cura de les persones grans, així com el seu apoderament.
Sessions formatives
Les sessions formatives inicials continuaran els dies 7 i 14 de novembre en què es tractaran els aspectes següents: definicions dels maltractaments, tipologies de maltractaments i senyals d’alerta, factors de risc i factors de protecció, prevenció, detecció, avaluació, intervenció i aspectes jurídics. Un cop finalitzades es realitzaran entre quatre i cinc sessions de treball per tal de desenvolupar i elaborar els continguts de la Guia. La previsió és poder editar el document l’any vinent.