La jornada és pionera i es farà divendres a Castellbell i el Vilar sota el lema ‘Una mirada de compromís des del món local’

Directors d’institut, mestres, mossos d’esquadra, advocats, educadors, monitors de lleure, treballadors familiars, etc. formen part dels 90 inscrits

Una mirada de compromís des del món local. Aquest és el lema de la jornada que organitzen Consell Comarcal del Bages i Ajuntament de Castellbell i el Vilar aquest divendres al matí en què s’analitzaran les eines del món local per fer front a l’exclusió social d’infants i joves. La trobada, que se celebra per primera vegada al Bages, s’adreça als responsables polítics municipals, professionals de l’àmbit de Serveis Socials, Educació i Joventut i totes aquelles persones que intervenen amb infants i adolescents per analitzar els recursos de què es disposa. La resposta al territori ha estat molt bona i, pendents de tancar les darreres inscripcions, hi ha uns 90 inscrits d’àmbits ben diversos que accentuen el caràcter transversal de la jornada. Hi assistiran directors d’institut, mestres, mossos d’esquadra, advocats, educadors, monitors de lleure i treballadors familiars, entre d’altres perfils professionals del territori.

Visió àmplia

La jornada comptarà amb diferents ponències que tractaran aspectes com els límits de l’ús de les noves tecnologies -un tema que preocupa especialment-, el nou model d’intervenció socioeducativa per a infants i adolescents en risc i les seves famílies i les possibilitats de millora en aquest àmbit. A més, també es plantejaran casos de bones pràctiques en l’atenció a infants, adolescents i famílies desenvolupats des dels Serveis Socials Bàsics de la comarca.

Objectius de la jornada

La jornada vol fer visibles els projectes i els programes que es porten a terme des del món local per superar les situacions de possible risc d’exclusió social entre infants i joves i el paper que ha de tenir l’administració més propera amb la resta d’administracions. La llei 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència estableix que és competència del món local desenvolupar accions per a la promoció de la infància i sobre la intervenció en el risc social per evitar possibles situacions de desprotecció d’infants i adolescents.

PROGRAMA DE LA JORNADA

8.45 Acreditacions i validació de les inscripcions

9.00  Obertura de la jornada, a càrrec del Sr. Albert Marañón, conseller de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania del Consell Comarcal del Bages;  Ramon Minoves, assessor de l’àrea d’Atenció a les persones de la Diputació de Barcelona; i un representant de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència.

9.30  Ponència inaugural: “Ús, sobre utilització o addicció a les noves tecnologies per part d’infants i adolescents? Pautes de detecció, prevenció i intervenció”, Jordi Bernabeu, Ajuntament de  Granollers; Dominica Díez  i Ester Duarri, de la Unitat de Joc Patològic i Altres Addiccions no Tòxiques. Divisió de Salut Mental.  Althaia, F.P. Xarxa Assistencial Universitària de Manresa.

10.45 Pausa-cafè

11.15 “El nou model d’intervenció socioeducativa per a infants, adolescents en risc i les seves famílies. Un plantejament integral”. Esther Rovira, responsable dels Serveis Preventius de la DGAIA. Generalitat de Catalunya.

11.35 “Propostes per a la millora dels serveis d’intervenció socioeducativa des dels SSB de l’ABSS del Bages”. Anàlisi de la situació de la infància i adolescència en risc social. Francesc Reverter, tècnic de la Secció de Recursos Infància i famílies de l’Àrea d’atenció a les persones. Diputació de Barcelona.

12.00 Píndoles de Bones pràctiques en l’atenció a infants, adolescents i famílies des dels SSB comarca del Bages:

-Projecte K des de l’Institut Bages Sud i SSB de Castellbell i el Vilar.

-Pit-Stop des de Joventut i SSB de Castellgalí i de Sant Vicenç de Castellet.

-Taller d’entrenament en habilitats parentals per a famílies, derivades des de SSB, presentat pel Consell Comarcal Bages.

-Taller d’intel·ligència emocional per a famílies derivades de SSB de Cardona.

-Bressola Monistrol. Tallers de criança positiva amb  petita infància des de SSB de Monistrol de Montserrat.

13.30 Cloenda, a càrrec de Montserrat  Badia, alcaldessa de Castellbell i el Vilar.

14.30 h Reflexió sobre el dia a dia en la intervenció des dels SSB a través de l’obra Un edukador social en Alaska, a càrrec de Factoria Los Sánchez.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF