Certificar la qualitat, el compromís amb el medi ambient i amb la sostenibilitat en sentit ampli, el compromís amb els vins de la DO Pla de Bages i amb els productes agricoles del Bages, la capacitat per informar el visitant dels recursos turístics que té al seu abast, la incorporació del relat de la cultura de vi i del Geoparc i l’esforç per la captació de dades. Aquests són els objectius dels diferents programes de competitivitat turística que porta a terme, impulsa o als quals dona suport Bages Turisme i que es vol que l’any vinent arribin encara a més empreses. Per aquest motiu, el proper dijous 21 de desembre es farà una sessió on line on s’informarà les empreses interessades dels diferents programes que actualment hi ha en marxa. En aquests moments, la comarca compta ja amb més de 100 empreses adherides a algun d’aquests programes.
A la sessió s’explicaran els beneficis d’adherir-se als programes de competitivitat i els passos a seguir per fer-ho. L’assistència és gratuïta i cal inscriure’s a través d’aquest enllaç. La sessió està organitzada per la Unitat de Turisme del Consell Comarcal del Bages amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Els 4 programes de competitivitat
Els 4 programes que hi ha actius actualment a la comarca del Bages són:
- Biosphere turisme responsable. És un distintiu de qualitat que reconeix les empreses i els establiments compromesos amb la sostenibilitat. Alhora, els ofereix assessorament, perquè la seva gestió interna sigui el màxim d’eficient a través de manuals de bones pràctiques. El cost per a les empreses és de 80 € anuals, però el cost real de la certificació, formacions i assessoraments inclosos, ascendeix fins als més de 1.000 € l’any.
- Punts d’informació turística. Té com a objectiu dotar als equipaments turístics d’informació i coneixements sobre l’oferta turística de la comarca. Els agents que s’acrediten amb el programa PIT són també centres col·laboradors del Geoparc de la Catalunya Central i per tant incorporen aquest relat i tenen la capacitat d’acompanyar el visitant i turista perquè gaudeixi de l’oferta bagenca. És un programa gratuït.
- Ruta del vi DO Pla de Bages. La ruta del vi de la DO Pla de Bages és el projecte per impulsar i posicionar el Bages com a destinació d’enoturisme cultural. Els membres de la ruta són els cellers de la DO Pla de Bages i els allotjaments, restaurants, vinoteques, guies i empreses d’activitats que reuneixin els criteris de qualitat enoturística així com que incorporin el relat i la cultura del vi i els vins de la DO Pla de Bages. Formar-ne part, a dia d’avui, és gratuït. El programa el lideren de manera conjunta Bages Turisme i la DO Pla de Bages.
- Tourist Data System (TDS). El TDS és un sistema d’informació per a allotjaments que permet gestionar i analitzar l’evolució de l’activitat de l’allotjament i comparar-la amb dades globals del territori, la tipologia d’allotjament i amb la d’altres marques turístiques que se seleccionin. Participar-hi no té cap cost. Aquesta eina és de vital importància per tenir dades de turistes al territori i es porta a terme a nivell de tot Catalunya. Bages Turisme té com a objectiu captar nous allotjaments per fer que les dades registrades siguin el màxim de representatives de la destinació.
Eduard Mata, conseller comarcal de Turisme anima les empreses a conèixer els programes i implicar-s’hi. Per a Mata “és clau que com a destinació treballem la competitivitat i ens posicionem en termes de qualitat per captar nous turistes i visitants”.
Sobre Bages Turisme
Bages Turisme del Consell Comarcal del Bages és l’ens de gestió, promoció i planificació turística del Bages que aglutina els 30 municipis de la comarca i també agents privats del sector turístic, representats per l’associació Bages Impuls. Aquest ens treballa amb el suport de la Diputació de Barcelona per posicionar el Bages com a destinació turística sostenible i de qualitat. Amb aquesta premisa, es pretén que el turisme a la comarca esdevingui una activitat econòmica que generi riquesa i alhora benestar als ciutadans i contribueixi al desenvolupament de la comarca sempre amb respecte amb el medi ambient, el patrimoni cultural i la societat.