Per promoure la cohesió social no només són fonamentals l’acollida, la sensibilització i la convivència en societats culturalment diverses sinó que cal treballar per l’aprofundiment de la sensibilització de la ciutadania, la convivència i la cohesió social,  des d’una perspectiva inclusiva i intercultural.  En totes les actuacions de la línia de Sensibilització i Convivència del Consell Comarcal es preveu desenvolupar la línia d’Activitats d’acollida, inclusió i sensibilització en relació amb persones sol·licitants de protecció  internacional.

Les actuacions de Sensibilització i Convivència que es desenvolupen al Bages són les següents:

Ciutadania

Vincles per la diversitat

Es tracta d’una experiència de convivència intercultural per promoure el coneixement mutu, el diàleg, la col·laboració, la cohesió i el respecte a la diversitat entre un grup de persones, diverses des d’una perspectiva cultural, de gènere, funcional, generacional i religiosa, que viuen a la mateixa ciutat o municipi. El projecte es va desenvolupar a la comarca del Bages l’any 2018 amb la realització de 5 edicions als municipis de Sant Joan de Vilatorrada, Sant Fruitós de Bages, Navarcles, Navàs, Sallent i una trobada comarcal.

Aquest projecte ha seguit durant el 2020 amb la participació  de nous municipis com Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Artés, Castellnou de Bages i Santpedor i amb la continuïtat de Navàs i Sallent.

Atenent a la situació de Covid que s’ha viscut aquest any, s’ha hagut de pensar una fórmula adaptada que respectés les mesures de seguretat i alhora permetés vincular-se justament recollint l’experiència de cadascú i cadascuna durant el període de confinament. Per aquest motiu aquesta edició s’ha anomenat “Vincles per la diversitat. Relats de confinament”.

Tallers a Infància i Joventut als centres educatius del Bages

Des del Consell Comarcal del Bages s’organitzen tallers de prevenció contra la discriminació (racisme i islamofòbia), tallers d’inclusió i diversitat, etc.

Estigueu atentes i atents a la revista El POT del Centre de Recursos Pedagògics, ja que els tallers que oferim als centres educatius es poden sol·licitar a través d’aquest recurs. Per més informació, us podeu posar en contacte amb nosaltres.

Durant el primer trimestre del curs escolar 2019-2020 es va oferir als municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Bages la possibilitat de sol·licitar el taller: Infants, Adolescents i Joves Estrangers No Acompanyats que Pateixen Racisme, a través de l’entitat SOS Racisme, adreçat a joves de 4t ESO.

El taller tenia per objectiu sensibilitzar a l’alumnat sobre el context de precarietat que acompanya als Infants, Adolescents i Joves Estrangers No Acompanyats quan una societat discrimina i no afavoreix la igualtat d’oportunitats. Els continguts del taller van ser:
Infants, Adolescents i Joves Estrangers no Acompanyats

  • Història i causes del seu procés migratori
  • Context de risc previ al viatge
  • Característiques del viatge
  • Com viuen a Catalunya. Recursos i sistema legal
  • Drets humans, igualtat d’oportunitats i privilegis
  • Estereotips, prejudicis i discriminació
  • Racisme social, institucional i xenofòbia

Es van realitzar 25 tallers a 10 instituts de la comarca entre els mesos de novembre i gener. En total, van participar-hi 691 alumnes de 3r i 4t d’ESO

El primer trimestre del curs escolar 2020-2021 es realitza el taller “todos tenemos la Sangre Roja” a través de la fundació Akwaba, i amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Todos tenemos la sangre roja és el títol d’un curtmetratge d’Akwaba que visibilitza el racisme patit de forma reiterada i quotidiana. A partir de la visualització del curtmetratge creat per un grup de joves, que amb el guió denuncien els tractes discriminatoris i reclamen més empatia, es treballa el racisme com a quotidià, quines expressions pot tenir, quines “excuses” se solen aplicar per justificar el racisme (no sols el color de pell… també: accent, país de naixement, fenotips, estil del cabell, vestimenta, etc.) i quines conseqüències genera.

Es realitzen 30 tallers a 11 instituts de la comarca entre els mesos de gener a març.

Dies Internacionals

El Consell Comarcal del Bages, a través dels dies internacionals, organitza tallers i exposicions amb motiu del dia assenyalat. Estigueu atentes i atents de les xarxes habituals

  • 21 de març, dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial
  • 20 de juny, dia Mundial dels Refugiats
  • 18 de desembre, dia Internacional dels Migrats