El dimecres 20 de novembre tindrà lloc la segona de les jornades de transferència de coneixement que organitza el Rebost del Bages amb l’objectiu d’ajudar els agricultors locals en l’adaptació dels seus conreus a la nova realitat climàtica. En aquesta ocasió, la jornada està dirigida als pagesos que conreen cultius llenyosos com són la vinya o l’olivera i que al Bages tenen un pes important. La jornada té un gran interès ja que el clima està canviant dràsticament i l’agricultura de secà és una de les més perjudicades. Saber-se adaptar a les noves condicions és un gran desafiament que cal assumir amb estratègies imaginatives, recuperant coneixements tradicionals i aplicant-ne d’innovadors.
Les inscripcions poden fer-se clicant aquí.
La jornada es farà al celler Abadal de Santa Maria d’Horta d’Avinyó entre les 15.30 i les 18.30 hores. Miquel Palau, enòleg d’Abadal, explicarà com es pot adaptar la vinya a la sequera a través d’encoixinats, cobertes i altres accions de millora del sol i seguidament es farà una visita a les vinyes per veure-ho sobre el terreny. Josep M. Claret, del celler Collbaix, parlarà de la poda fisiològica i de respecte per fer front a la sequera a la vinya. A continuació, tècnics especialistes en agricultura de sòl viu protagonitzaran un intercanvi d’experiències i recull de problemàtiques, dificultats, reptes i propostes que estarà obert a tots els participants. Abans del tancament institucional, hi haurà un espai de networking entre els assistents amb un refrigeri de productes del Bages.
Aquesta jornada s’emmarca dins el programa “Innovació al sector agroalimentari 2024”, un instrument de referència del Departament d’Agricultura per a la formació i transferència de coneixmenets al sector agroalimentari de Catalunya. Així mateix, s’ha organitzat amb la col·laboració de l’Escola Agrària de Manresa i l’Associació L’Era, dues entitats de referència del sector agrari a la comarca. El Rebost del Bages és un projecte del Consell Comarcal del Bages per posar en valor els productes agroalimentaris autòctons i algutinar i donar suport als productors locals. El Rebost del Bages forma part i rep el finançament de la Xarxa de Productes de la Terra, una iniciativa de la Diputació de Barcelona que treballa per enfortir les empreses del sector agroalimentari.
Objectius de la jornada
L’Associació L’Era té l’encàrrec de part del Consell Comarcal de recollir en un format divulgatiu tot el coneixement i informació pràctica d’aquestes jornades per tal de poder socialitzar el coneixement, posant la ciència i la tècnica al servei de les empreses i agents del sector agrari. La incorporació d’una jornada centrada en l’adaptació al canvi climàtic i les pràctiques de treball del sòl és una demanda dels pagesos, que tenen una gran preocupació i necessitat de conèixer com adaptar la seva activitat al canvi climàtic.
El Consell Comarcal del Bages, a través de Desenvolupament i Turisme, porta a terme actuacions de suport a la pagesia, un sector clau per al manteniment del paisatge i per contribuir a la sostenibilitat del planeta a través de la producció d’aliments sans, nutritius, amb transformació i distribució local i que respectin els recursos naturals i les cultures locals i assegurin l’alimentació de la població.
La consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural, Marta Viladés, destaca la importància de “crear espais perquè els pagesos comparteixin coneixement i experiències en un tema tan important com és l’adaptació dels cultius al canvi climàtic”. Viladés explica que jornades com aquesta volen “donar eines als agricultors per afrontar aquest repte i sortir-ne reforçats, garantint que el Bages continuï sent un territori productor d’aliments de qualitat i sostenibles”.