Aquest octubre el Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa programen una formació adreçada als equips tècnics d’ocupació de la comarca per millorar l’ocupabilitat de les persones trans al territori. En el marc del projecte Transfeina es pretén que aquesta formació permeti als equips de professionals tècnics adquirir els coneixements i els recursos necessaris per incorporar la mirada de la diversitat sexual i de gènere en el seu dia a dia i poder atendre millor les necessitats laborals del col·lectiu trans i LGTBI. En el marc de la primera sessió ha intervingut la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural del Consell Comarcal del Bages, Marta Viladés Ribera, que ha subratllat la “importància que el col·lectiu de professionals tècnics del territori estiguin formats i tinguin aquesta mirada més àmplia”.

 

Tracte injust

Segons les dades de l’Agència dels drets fonamentals de la Unió Europea, l’any 2014 un 37% de les persones trans manifestava haver patit un tracte injust per la seva identitat de gènere a la feina. És en aquest context que el projecte TransFeina vol ajudar a donar resposta a la necessitat de fomentar la igualtat d’oportunitats, prevenir la discriminació i l’assetjament laboral i posicionar-se com un coneixement necessari per construir entorns laborals inclusius i respectuosos.

 

La formació, impartida en tres sessions de tres hores cadascuna i subvencionada per la Diputació de Barcelona, va a càrrec del sociòleg expert en gènere, sexualitat i polítiques LGTBI, Miquel Missé.

 

Llei catalana

El projecte té en compte la llei catalana que garanteix els drets del col·lectiu LGTBI+ i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. La llei té la finalitat d’establir les condicions per les quals els drets de les persones LGTBI+ siguin reals i efectius, facilitar-los la participació i representació en tots els àmbits de la vida social i contribuir a la superació dels estereotips que afecten negativament la percepció social d’aquest col·lectiu.

 

En matèria d’ocupació, la llei determina que les empreses han de respectar la igualtat de tracte i d’oportunitats de les persones LGTBI+ i adoptar mesures destinades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral. A més, remarca l’obligatorietat d’impulsar accions i mesures de difusió i sensibilització que garanteixin la igualtat d’oportunitats i la no-discriminació a les empreses.

image_pdfExporta a PDF