El Consell Comarcal del Bages s’ha integrat a la Xarxa d’Oficines comarcals de Transició Energètica de la Generalitat. Darrerament ha tingut lloc la primera reunió plenària de treball de la Xarxa d’Oficines comarcals de Transició Energètica. Un acte que ha servit per formalitzar la posada en marxa de les 41 oficines comarcals, que s’han constituït durant la segona meitat del 2022, i que neixen com una eina imprescindibles per fer arribar la transformació verda arreu del país i per acompanyar els ciutadans en aquest procés de transició. Les oficines comarcals de transició energètica tenen com a principal missió articular la participació del territori en el nou model energètic més net, sostenible i democràtic cap al qual avança Catalunya. Per això, les seves principals tasques són aportar coneixement tècnic en l’àmbit energètic als consells comarcals per a la presa de decisions en l’àmbit de l’energia, impulsar i difondre en cada comarca projectes vinculats a la transició energètica –com ara comunitats energètiques, autoconsums compartits en l’àmbit industrial, etc.-, i també ajudar els consells comarcals i els ajuntaments a definir els criteris per a la implantació de projectes d’energies renovables en els seus termes municipals.
Aquesta darrera tasca es realitzarà de manera coordinada amb la Direcció General d’Energia i l’ICAEN, i s’integrarà en el Pla territorial per a la implantació de les instal·lacions d’energies renovables a Catalunya, el document que prepara el Govern per definir la distribució en el territori d’instal·lacions eòliques i fotovoltaiques. L’objectiu és assolir un model en què es doni prioritat a la generació distribuïda i a l’aprofitament dels espais antropitzats, i que sigui un dels factors per aconseguir la descarbonització de la societat catalana l’any 2050.
Un nou model energètic més equilibrat territorialment
L’equilibri territorial és una de les claus del nou model energètic cap al qual avança Catalunya, que es basarà en l’estalvi i l’eficiència energètica, les energies renovables i l’apoderament de la ciutadania. Les oficines comarcals de transició energètica, que depenen de cada consell comarcal i s’han constituït durant la segona meitat del 2022 amb el suport de l’ICAEN, són un dels instruments que han de contribuir, mitjançant la participació i la coresponsabilitat, al desplegament d’energies renovables a Catalunya. En aquesta mateixa línia d’assolir un model energètic cohesionat des del punt de vista territorial, el Govern ja ha aprovat altres mesures, com l’inici de l’elaboració del Pla Territorial Sectorial de les energies renovables -que ha de fixar els criteris per a la seva implantació al país- o la constitució de la Taula de Diàleg Social per les energies renovables, i ha establert condicionants per afavorir el projectes d’energies renovables de petita i mitjana dimensió i també per afavorir que la ciutadania hi participi.