Coincidint amb les setmanes clau en què la majoria d’alumnes comencen a planificar els estudis a partir de setembre, el Consell Comarcal del Bages posa en valor la pàgina web formabages.cat. Es tracta de l’única eina que incorpora tota l’oferta formativa del territori, tant de centres públics, privats i concertats, adreçada a les persones majors de 16 anys de manera àgil i planera. La pàgina web inclou informació dels estudis universitaris, formació professional, itineraris formatius per a joves, formació ocupacional, formació continua, escoles d’adults, formació d’acollida per a persones estrangeres i formació online.
La consellera de l’Àrea de Desenvolupament del Consell Comarcal del Bages, Marta Viladés, explica que “s’adreça tant a joves que volen continuar estudiant com a persones en situació d’atur, persones en actiu que es volen reinventar o reciclar, col·lectius amb necessitats específiques. Destaquem que és una eina molt útil per a les empreses que puguin cercar formació per als seus treballadors i treballadores”.
Cerca àgil
La pàgina web permet cercar la informació de manera àgil a partir de les necessitats de cada persona i es poden aplicar filtres segons el tipus de formació, família professional i municipis. Incorpora també un directori de centres formatius i entitats, així com un recull d’estudis i publicacions d’interès. Per estar al cas de les darreres novetats la pàgina web permet la subscripció a un butlletí electrònic. A més, coincidint amb la Setmana de l’Ocupació, que organitza l’Ajuntament de Manresa, el proper 22 d’abril s’organitzarà una sessió telemàtica de presentació del projecte i de la pàgina de formabages.cat
Actualització de l’oferta del curs 2021-2022
La pàgina web està actualitzada en tot moment amb les darreres novetats en matèria formativa al Bages en què els centres formatius de la comarca també poden incloure i modificar la seva oferta. En aquest sentit, incorpora tota l’oferta actualitzada dels cicles formatius i estudis universitaris per al curs 2021-2022.
Cicles formatius
Al Bages s’oferiran 106 cicles formatius, 41 dels quals de grau mitjà i 60 de grau superior. Destaquen els nous cicles formatius de grau mitjà d’Olis d’oliva i vins, de l’Escola Vedruna, a Artés, el d’Operacions de Laboratori relacionat amb l’àmbit de la química, de l’Institut Castellet, a Sant Vicenç de Castellet, i el cicle formatiu de grau superior d’Estilisme i Direcció de Perruqueria de l’Institut Guillem Catà, a Manresa. En aquest sentit, el Consell Comarcal del Bages, amb el suport de l’Ajuntament de Manresa, l’EPSEM i PIMEC continuen desenvolupant l’estudi sobre les necessitats formatives en l’àmbit de la química que es presentarà el proper mes de juny. L’oferta d’estudis de formació professional també creix a partir dels nous cursos de FP bàsica d’Informàtica d’Oficina a l’Institut Guillem Catà i de Serveis Administratius a l’INS Cal Gravat i dos d’especialització a l’Institut Lacetània de Fabricació Intel·ligent i Ciberseguretat. Per a la consellera de l’Àrea de Desenvolupament del Consell Comarcal del Bages “els nous cicles formatius responen a la necessitat diversa que té el territori en formació. Des de l’àmbit agroalimentari, posant en valor la producció de vi i oli que es troba a l’alça, l’especialització en la vinya i, finalment, el nou grau mitjà de química, que permetrà incentivar i enfocar nous professionals cap a la química, una de les indústries amb més creixement de la nostra comarca”.
Estudis universitaris
En matèria d’estudis universitaris, es manté l’oferta en tots els nivells amb catorze graus, vuit postgraus, disset màsters i un doctorat. El grau d’Enginyeria de Mines passa a denominar-se Enginyeria dels Recursos Minerals i el seu Reciclatge, s’ofereix un nou doble màster conjunt amb l’Escola de Camins de Barcelona en Enginyeria del Terreny i Enginyeria de Mines i es dona continuïtat al doctorat de Recursos Naturals, acreditat darrerament durant sis anys més. Pel que fa a la Umanresa, el grau de Podologia introdueix la modalitat semipresencial i serà l’únic que s’impartirà en aquesta modalitat a tot l’Estat. En matèria de postgraus i màsters es posen en marxa el màsters universitaris en Seguretat del Pacient i Gestió del Risc Sanitari i Transformació Digital de les Organitzacions de Salut i Socials, el postgrau en Big Data i Analítica de Negoci i el títol d’expert en Project Management Aplicat i el màster en Eines, Estratègies, Competències i Metodologies Digitals en Educació. Marta Viladés considera que “la Umanresa com l’EPSEM s’adapten a les noves necessitats actuals i la creació de dos nous màsters en matèria de salut i la continuïtat del doctorat de Recursos Naturals ens permetrà liderar, des del Bages, més recerca i més innovació”.
Iniciativa conjunta
La pàgina web és fruit del treball de la Taula de Formació del Bages, un òrgan de participació sectorial, de caràcter consultiu que esdevé una plataforma estable de treball i de reflexió en la qual participen una trentena d’entitats del territori (agents educatius, socials i econòmics). La Taula treballa per coordinar, millorar i impulsar la formació pel treball a la comarca.