El Servei d’Informació i Atenció a les Dones i el Servei de joventut del Consell Comarcal del Bages amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya han treballat en la concreció del Protocol d’actuació davant de les violències masclistes en espais públics d’oci de la Comarca del Bages.
L’objectiu estratègic del protocol és: contribuir a generar espais d’oci nocturn segurs i lliures de violències masclistes.
El Protocol davant les violències sexuals en espais públics d’oci a la comarca del Bages, és un document que neix amb la voluntat de donar impuls a la feina que sestà fent des dels ajuntaments, serveis i entitats del Bages, per millorar-ne l‟abordatge i la coordinació en el marc de les violències sexuals.
El Consell Comarcal del Bages té un ferm compromís per erradicar les violències sexuals, treballant per a la generació d‟espais lliures i saludables en tots els àmbits, també en els espais d‟oci i concretament en els d‟oci nocturn, espais històricament molt masculinitzats i sobre els quals cal tenir-hi una mirada específica.
Protocol davant les violències sexuals en espais públics d’oci a la comarca del Bages (PDF, 1MB)
Persones
Serveis
El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal del Bages és un servei integral que promou la igualtat entre dones i homes, portant a terme accions que garanteixin l’efectivitat dels drets de les dones.
Té com a finalitat donar resposta a les diferents demandes d’informació, sensibilització i atenció, així com potenciar els processos d’autonomia de les dones i contribuir a la superació de totes les situacions de desigualtat de gènere.
També, té com a objectiu incidir en les situacions de desigualtat i discriminació des de l’àmbit local.
- Telèfon: 93 693 03 63
- Correu: [email protected]
- Horari d’atenció: de dilluns a divendres de 9 a 14 h i dilluns de 16 a 18 h
- Pàgina web: https://www.ccbages.cat/siad/
Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) de Manresa – Catalunya Central
Ofereix informació, atenció i recuperació a les dones que han estat o estan en processos de violència masclista, així com els seus fills i filles a càrrec i potencia els programes específics i integrals de prevenció, assistència i reparació.
- Telèfon: 93 698 98 91
- Correu-e: [email protected]
- Canal de Telegram: https://t.me/SIE_Manresa-@Sie_Manresa
- Horari: de dilluns a dijous de 9 a 19:30 h i divendres de 9 a 17 h
El SAI LGTBI Bages és un servei que ofereix atenció, informació i assessorament a persones lesbianes, gais, trans, bisexuals, intersexuals (LGTBI) a la ciutadania, a entitats i a professionals en temes relacionats amb la diversitat afectiva sexual i de gènere. Defensa els drets LGTBI i vol erradicar l’homofòbia, la transfòbia i la bifòbia.
- Telèfon: 93 693 03 63
- Correu: [email protected]
- Horari d’atenció: de dilluns a divendres de 9 a 14 h i dilluns de 16 a 18 h
- Pàgina web: https://www.ccbages.cat/sai
El Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Bages s’adreça per una banda a oferir suport als Ajuntaments, entitats, etc. en matèria de polítiques de joventut i per una altra gestiona projectes adreçats directament a la població juvenil per tal de contribuir a la seva emancipació i participació.
- Pàgina web: https://www.ccbages.cat/joventut/
El servei d’atenció permanent del 900 900 120 contra la violència masclista és gratuït i confidencial i funciona cada dia de l’any, durant les 24 hores del dia.
S’hi pot accedir per telèfon i correu electrònic ([email protected]), i atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones com peticions d’informació de dones que viuen situacions de violència, sobre els recursos existents a Catalunya en matèria d’assistència a la violència contra les dones, sol·licituds d’assessorament sobre possibles actuacions a realitzar davant una situació de violència contra les dones, procedents de particulars i/o professionals.
Disposa de professionals, advocades i psicòlogues que poden contactar amb serveis d’emergència, si és necessari. Les persones que accedeixin al servei poden expressar-se en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l’anglès, el francès, l’alemany, l’italià, el rus, l’àrab, el romanès, el croat i el xinès.
Materials | Bústia anònima
Ajuntaments
Adhesions
Trobareu a continuació, el document proposat com a document d’adhesió dels municipis al protocol marc
Un cop aprovat el document del Protocol per l’òrgan competent de l’ens local, caldrà notificar-ho al Consell Comarcal del Bages.
- Aguilar de Segarra
- Artés
- Avinyó
- Balsareny
- Callús
- Cardona
- Castellbell i el Vilar
- Castellfollit del Boix
- Castellgalí
- Castellnou del Bages
- Gaià
- Navàs
- Pont de Vilomara i Rocafort
- Rajadell
- Sallent
- Sant Fruitós de Bages
- Sant Joan de Vilatorrada
- Santpedor
- Sant Salvador de Guardiola
- Sant Vicenç de Castellet
- Súria
Materials | Documents
Procés d’elaboració del protocol
El Servei d’Informació i Atenció a les Dones i el Servei de joventut del Consell Comarcal del Bages amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya vam treballar en la concreció d’un Protocol d’actuació davant de les violències masclistes en espais públics d’oci.
La Comarca del Bages disposa d’aquest protocol definit des de finals del 2020.
L’objectiu estratègic del programa és: contribuir a generar espais d’oci nocturn segurs i lliures de violències masclistes.
Per tal d’aconseguir aquest objectiu estratègic es treballaran els següents objectius específics:
- Crear una estructura i xarxa de treball entre els diferents agents locals d’una comunitat per intervenir de forma coordinada davant de situacions de violències sexuals en espais públics d’oci a escala municipal, supramunicipal o comarcal.
- Generar mecanismes, mesures i actuacions que garanteixin la prevenció, la detecció, l’atenció i recuperació de les dones en situació de violències masclistes.
- Capacitar, sensibilitzar i implicar a tots els agents del territori (polítics, tècnics i ciutadania) en la prevenció de les violències masclistes des de la corresponsabilització del desenvolupament del protocol.
- Incrementar l’apoderament de les dones en la utilització dels espais públics d’oci.
- Fomentar la transversalitat de gènere en les polítiques locals.