L’organització d’un flashmob, la creació d’una llista Spotify i l’impuls de tallers per a joves centren la campanya ‘Ja n’hi ha prou d’aquesta cançó’ del Consell Comarcal de cara al 25 de novembre, Dia internacional per l’eliminació de la violència envers les dones.
El conseller de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadana del Consell Comarcal del Bages, Albert Marañón, encoratja la ciutadania a ballar contra la violència i posar punt final a les cançons que contribueixen a perpetuar els estereotips de gènere i les desigualtats.
El Consell Comarcal del Bages ha presentat aquest dimecres 15 de novembre la campanya ‘Ja n’hi ha prou d’aquesta cançó’, que incorpora també el hashtahg #proulletresmasclistes, una iniciativa transversal que neix amb l’objectiu de denunciar cançons i videoclips que embolcallen discursos sexistes i que legitimen visions androcèntriques a través de la cultura de la dominació. Des del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) del Consell Comarcal s’engega aquesta actuació amb motiu del Dia internacional per l’eliminació de la violència envers les dones, que se celebra el 25 de novembre, consistent en l’organització d’un flashmob i l’impuls de tallers per a joves de descodificar lletres de cançons amb la voluntat de generar processos de reflexió i debat.
Des del Consell Comarcal del Bages s’han preparat un seguit de recursos audiovisuals, musicals i gràfics per sensibilitzar la població, especialment els i les joves, dels missatges de violència contra les dones que amaguen determinades cançons i fomentar l’esperit crític envers aquestes. Albert Marañón, conseller de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadana del Consell Comarcal del Bages, assenyala que “vivim en una societat clarament heteropatriarcal amb discriminacions entre homes i dones en molts àmbits, també a les lletres de moltes cançons que amaguen i fomenten relacions de parella de dominació que adoben al terreny a la violència cap a les dones”. De la seva banda, el regidor de Drets Socials de l’Ajuntament de Navàs, Agustí Serra, ha destacat la importància d’aquesta campanya d’àmbit comarcal i ha detallat algunes de les actuacions que s’impulsaran al municipi. En aquest sentit, 20 ajuntaments del territori ja s’han adherit a la campanya i desenvoluparan accions concretes emmarcades en la iniciativa ‘Ja n’hi ha prou d’aquesta cançó’ per dir #proulletresmasclistes.
En aquesta línia, el Consell Comarcal ha creat una llista d’Spotify en què s’inclouen cançons que promouen polítiques d’igualtat i denuncien els estereotips de gènere i les desigualtats. Marañón encoratja la ciutadania a compartir les seves propostes a les xarxes socials perquè puguin ser incloses a la llista i denunciar aquelles que accentuïn la hipersexualització de la dona. Podeu escoltar la playlist clicant aquest enllaç. “Volem reivindicar que és possible fer música i cançons no masclistes, que empoderin les dones i ens ajudin a construir així relacions de parella lliures de violència i una societat més igualitària”, apunta Marañón.
Flashmob: vine a ballar contra la violència
El Consell Comarcal també posa a disposició dels ajuntaments del territori una coreografia per tal que aquelles persones interessades aprenguin els passos per fer el flashmob, una actuació col·lectiva i organitzada que vol reivindicar cançons de caràcter igualitari. Sota el lema ‘El Bages balla per aturar la violència masclista’, la coreografia creada per a la cançó Flower Power, de Bomba Estéreo, es pot consultar en aquest enllaç de Youtube. D’aquesta manera, s’ha escollit un tema que mostra micromasclismes i alhora apodera les dones.
Actes del dia 25 de novembre
Més enllà de les actuacions concretes que es faran a cadascun dels municipis adherits i la distribució per tot el territori del material gràfic i la cartelleria editats pel Consell Comarcal, també es proposen accions concretes de cara al dia 25 de novembre, començant per una cantada de cançons per part de les corals locals. Tot seguit, es planteja l’inici del freezemob, una actuació en què es llegiran els noms de les persones víctimes de violència de gènere, un/a ciutadà/na deixarà una flor en el seu record i posteriorment es quedarà immòbil com a símbol de rebuig contra la violència masclista. En acabat, es llegirà el Manifest i es ballarà el flashmob. El Consell Comarcal encoratja les persones a ballar la coreografia amb una samarreta vermella.
L’ens comarcal anima els ajuntaments, institucions, entitats i ciutadans i ciutadanes del Bages a adherir-se a la campanya i dir #proulletresmasclistes.