Libertempo ofereix un ampli ventall de propostes, totalment gratuïtes, en esports, activitats de lleure i sessions terapèutiques amb animals

Les sessions, que compten amb el finançament de la Diputació de Barcelona, es fan entre febrer i juny

El Consell Comarcal del Bages ha posat en marxa, a principis de febrer,  Libertempo, un programa de lleure inclusiu per a infants i adolescents de 6 a 16 anys en situació de risc social. Es tracta de nens i joves que, per raons de dificultat socioeconòmica o per discapacitat, no tenen accés a activitats esportives o de lleure.

Libertempo, que compta amb el finançament de la Diputació de Barcelona, ofereix un ampli catàleg de propostes als municipis: beisbol, handbol, tennis, tennis taula, voleibol, bàdminton, break dance, castells, acrosport, hip hop, jocs tradicionals o alternatius, lacrosse, slack line, parkour, i sessions terapèutiques a través del contacte amb els animals. És previst que més de 500 infants i adolescents (valorats pels serveis socials municipals i els centres educatius) de 19 municipis del Bages participin en alguna d’aquestes activitats.

La detecció i derivació d’infants i adolescents candidats a participar del programa es farà a través dels serveis socials municipals en col·laboració amb els centres educatius. Les activitats es van iniciar el dia 6 de febrer i s’allargaran fins al mes de juny. A l’hora de programar l’oferta d’activitats s’ha tingut especialment en compte no entrar en competència amb l’oferta esportiva més habitual i oferir alternatives amb activitats molt menys habituals i escoltant les demandes i preferències dels propis infants i joves.

L’objectiu de Libertempo és proporcionar una programació esportiva i de lleure variada i integradora que es desplegui per la comarca i i que fomenti els valors inclusius, el respecte i la solidaritat.

L’anàlisi de situacions de risc en la infància i l’adolescència al Bages assenyalava que a la comarca hi ha 1.844 expedients a serveis socials d’infants i adolescents  en situació de risc d’exclusió social o que es troben en dificultats que impacten sobre el seu grau de benestar.  En un 18% d’aquests casos, els progenitors, tutors o guardadors no proporcionen experiències enriquidores o educatives fóra de l’àmbit escolar, amb repercussions negatives en el seu desenvolupament com infant o adolescent.

Teràpia assistida amb animals

Una de les activitats que ha tingut més demanda i a la qual s’han apuntat una vintena de municipis és la teràpia assistida amb animals. Diversos estudis demostren que aquesta activitat millora la qualitat de vida emocional de les persones i que és molt útil per a problemes d’atenció  i aprenentatge, sobretot en joves i infants. Sovint la sola presència d’un animal modula el comportament, redueix l’agressivitat i genera mostres d’afecte.

Els principals beneficis de la teràpia assistida amb animals són: millora la salut en general, disminueix la pressió arterial i l’estrès, redueix l’ansietat, augmenta la concentració mental i ajuda  a gestionar la por, reforça l’autoestima i proporciona afecte, i influeix en els processos de socialització i en el sentit de la responsabilitat.

S’oferiran sessions quinzenals i amb un total de 10 sessions a cada municipi. Consisteix en diferents sessions temàtiques segons grups d’animals escollits per una tipologia que varia a cada sessió. Els infants i joves podran interactuar amb els animals, sempre amb una actitud de respecte i seguint les indicacions del monitor. Un cop hagin realitzat l’activitat amb l’animal (carícies, alimentació, cura, observació, vol, etc.) es realitzarà un petit quadern de camp utilitzant un blog, facebook o instagram com a suport. El quadern podrà recollir imatges, vídeo i sempre un breu explicació del taller del dia resumint l’activitat o els aprenentatges adquirits.

Garantir els drets dels infants

El president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, i el conseller comarcal d’Acció Social i Ciutadania, Albert Marañón, coincideixen en què aquest programa vol garantir “els drets dels infants” independentment de la situació socioeconòmica de la seva família i que és “una aposta valenta pel desplegament de la llei de la infància”. I destaquen l’àmplia oferta d’activitats i la bona rebuda per part dels municipis. Per la seva banda, la regidora d’Acció Social de Santpedor, Laura Tarradellas, que ahir també va assistir a la presentació de Libertempo, va explicar que “des de l’Ajuntament ens vam afegir de seguida al projecte, perquè és una necessitat que havíem detectat ja fa temps”.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF