El Consell Comarcal del Bages fa anys que treballa per l’acollida i la inclusió de totes les persones de la comarca i se sumen esforços amb els ajuntaments per fomentar la convivència, la prevenció i la gestió de conflictes i el treball en xarxa amb la comunitat.
En aquest sentit, trobem l’actual programa de Jovent en Situació de Vulnerabilitat que dona continuïtat al programa de Dinamitzadores Cíviques per l’Emancipació Juvenil que va funcionar entre finals de 2019 i 2021. Aquest consistia en dotar els municipis amb centres on viuen persones joves menors d’edat que han arribat a Catalunya en processos migratoris sense cap familiar ni referent directe (JMS), de professionals que activin les potencialitats del territori i dels centres per reforçar-se mútuament, dotant-se de mecanismes que minimitzin els impactes no desitjats tant per al territori com per als centres on viuen les persones joves.
El nou programa pretén donar resposta a les necessitats de les persones migrades soles, però també a altres col·lectius de joves en especial situació de vulnerabilitat, a través de les figures de Referent d’Inclusió Juvenil.
Els objectius són els següents:
- Garantir la preparació progressiva per a la independència personal, d’acord amb les necessitats formatives i laborals i atenent a la situació administrativa de cada jove.
- Vetllar per un nivell adequat de salut emocional, de benestar i de desenvolupament integral de la persona jove.
- Facilitar la consecució de l’autonomia dels/les joves i el seu funcionament normalitzat dins la comunitat.
- Fomentar l’arrelament i la convivència de les persones en els grups socials en què es relacionen.
- Disminuir l’estigmatització del col·lectiu de les persones JMS i d’altres perfils de persones en situació de vulnerabilitat.
- Fer aflorar potencialitats al territori per al seu desenvolupament, activant recursos existents en el territori.
- Minimitzar els conflictes i impactes negatius de trencament de cohesió social.
- Sensibilitzar la societat envers la inclusió social activa d’aquests nois i noies.
- Desenvolupar dinàmiques de treball comunitari inclusiu i d’interrelació de xarxes social, laboral, salut, educació, esport, cultura…
- Potenciar valors de gènere, civisme, relació intergeneracional, interculturalitat.
El Departament de Drets Socials conjuntament amb els ajuntaments i consells comarcals, han volgut reforçar els serveis existents per aconseguir la inclusió dels nois i noies migrants com un actiu social del territori, i fomentar la societat inclusiva com un dels valors del país. Des del Servei d’Inclusió Social i Convivència ens encarreguem d’acompanyar l’emancipació juvenil, fomentar la cohesió social, el treball en xarxa amb la comunitat i de prevenir i gestionar els conflictes. La contractació de les Referents d’Inclusió Juvenil està subvencionada pel Departament de Drets Socials amb càrrec als pressupostos dels Programes acordats a la Conferència Sectorial d’Ocupació i Afers Laborals.
Fes clic sobre la imatge per accedir al document associat