Les proves, organitzades per l’EPSEM, s’han celebrat avui i s’adrecen a estudiants de batxillerat. La implicació del Geoparc fa augmentar la participació dels centres educatius de la Catalunya Central
L’EPSEM de Manresa ha organitzat i acollit avui les 7enes Olimpíades de Geologia, unes proves adreçades a estudiants de batxillerat de tot Catalunya que hagin cursat assignatures com ciències naturals, ciències de la terra i del medi ambient, geologia, ciències del món contemporani, etc. Es tracta de la quarta vegada que Manresa és seu d’aquest esdeveniment que, a la província de Barcelona, se celebra també a la UAB i a la Universitat de Barcelona. Enguany, la tasca prèvia de difusió feta pel Geoparc i el Camp d’Aprenentatge del Bages entre els centres educatius del territori ha fet augmentar la participació d’estudiants de la Catalunya Central.
En concret, s’han inscrit a les Olimpíades alumnes del Solsonès, Baix Llobregat, Anoia, Bages i Berguedà. D’aquests, 83 han fet les proves a Manresa i la resta han estat derivats a la seu de la UAB. Es tracta de la millor xifra de participants provinents de la Catalunya Central des que es van crear les Olimpíades ja que, abans que existís la seu de Manresa, la majoria de centres que ara concursen no hi participaven. Per als responsables del Geoparc, aquesta bona acollida per part dels centres del territori dóna valor afegit a la feina de que s’està fent des del propi Geoparc i el Camp d’Aprenentatge del Bages per despertar l’interès per la geologia tant dels professors com dels alumnes. El Geoparc no només col·labora en aquesta activitat, sinó que oferirà una visita de camp als premiats perquè continuïn aprofundint en els seus coneixements.
En les proves d’avui els participants han hagut d’aplicar els seus coneixements geològics per endur-se algun dels premis de les Olimpíades i per passar a la fase estatal de la competició. Els alumnes han hagut de fer una primera prova individual tipus test, i una segona prova en grup en què han hagut de fer alguns exercicis sobre reconeixement de minerals, roques i fòssils, anàlisi de mapes geològics i talls i problemes senzills derivats de la interpretació de mapes geològics.
Els guanyadors han estat Xavier Vidondo Escribá, de l’institut Guinovarda de Piera, Roger Solà i de Diós, de l’institut Lluís de Peguera de Manresa, i Sergi Molins Tomàs, de l’institut Miquel Bosch i Jover d’Artés, que passaran a la fase estatal de les proves, que es faran a Jaca, el 9 d’abril de 2016.
El Geoparc aposta per la pedagogia geològica
El Geoparc de la Catalunya Central ha dut a terme un parell d’activitats prèvies a les Olimpíades, que han tingut molt bona acceptació entre els professors i centres educatius i que es preveu que tinguin continuïtat. D’una banda, a través del Camp d’Aprenentatge del Bages, es va programar una jornada amb professors per treballar aspectes pràctics de les proves de les Olimpíades per tal que ho poguessin traslladar a les seves aules i animar els estudiants a presentar-s’hi. La temàtica de la sessió, escollida juntament amb el professorat, van ser els riscos geològics, i va permetre treballar no només amb exemples de les proves de les Olimpíades sinó també amb casos reals del territori.
En segon lloc, també conjuntament amb el Camp d’Aprenentatge i amb la col·laboració del Museu de Geologia Valentí Masachs, s’ha ofert als centres “La maleta de les Olimpíades”, on hi ha mostres de minerals, roques i fòssils; un material que els centres interessats poden demanar en préstec durant una setmana per treballar la identificació visual de les mostres a classe.