Consell Comarcal del Bages i Ajuntament de Castellbell i el Vilar han organitzat amb èxit una jornada pionera coincidint amb el Dia Universal dels Drets de l’Infant

S’hi exposen casos de bones pràctiques en l’atenció a infants, adolescents i famílies per parts dels Serveis Social del Bages i s’alerta de l’alt nivell de negligència que es dóna en algunes llars

Coincidint amb el Dia Universal dels Drets de l’Infant el Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Castellbell i el Vilar han organitzat per primera vegada al territori una jornada que ha analitzat les eines de què disposa el Bages per fer front al risc social d’infants i joves. La iniciativa ha tingut una excel·lent resposta per part dels professionals que tenen contacte amb els infants i joves. Un centenar d’inscrits, entre els quals hi ha hagut mossos d’esquadra, advocats, directors d’institut, mestres, educadors, monitors de lleure, treballadors familiars, i altres perfils professionals han assistit a la jornada que ha tingut lloc a Castellbell i el Vilar.

Radiografia del Bages

En el transcurs de la jornada s’han exposat els resultats de l’estudi elaborat al territori per part de la Diputació de Barcelona a partir de la informació detallada de més de 1.800 expedients. L’estudi va comptar amb la col·laboració dels educadors socials de les Àrees Bàsiques de Serveis Socials del Bages. El document revela que les necessitats de la infància es multipliquen en l’actual conjuntura i s’alerta de l’alt nivell de negligència que es dóna en algunes llars de la comarca. S’apunta l’organització caòtica de la llar, el desinterès per l’evolució a l’escola o per les necessitats bàsiques dels infants per part de pares i mares com a fets que desenvolupen en situacions de risc. L’estudi també posa de manifest que les dificultats econòmiques, els problemes per mantenir la conducta i els casos de maltractament psíquic i emocional són altres aspectes comuns al territori. El conseller d’Acció Social i Ciutadania del Consell Comarcal del Bages, Albert Marañón, ha apuntat que “tot i que els municipis apliquen polítiques per fer front a les situacions de risc els recursos són molt limitats i sovint s’han de fer autèntics miracles”. Marañón ha afegit que “els drets de la infància no poden esperar i s’han de dedicar els recursos que siguin necessaris”.

Bones pràctiques

La jornada ha exposat casos de bones pràctiques per part dels Serveis Socials Bàsics del Bages. Els participants han pogut conèixer les iniciatives K, de l’Institut Bages Sud i SSB de Castellbell i el Vilar, Pit-Stop, de Joventut i SSB de Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet i el taller d’entrenament en habilitats parentals per a famílies, derivades des de SSB, presentat pel Consell Comarcal del Bages. També s’ha donat a conèixer el taller d’intel·ligència emocional per a famílies desenvolupat a Cardona i els tallers de criança positiva amb la petita infància programats a Monistrol de Montserrat.

Jornada intensa

La sessió ha posat damunt la taula una de les qüestions que més preocupen a les famílies que té a veure amb l’ús de les noves tecnologies. Des de la Unitat de Joc Patològic i Altres Addiccions no Tòxiques de la Fundació Althaia s’han aprofundit sobre l’addició a les noves tecnologies per part d’infants i adolescents. En paral·lel, s’ha exposat el nou model d’intervenció socioeducativa per a infants, adolescents en risc i les seves famílies, a través de la participació d’Esther Rovira, responsable dels Serveis Preventius de la Direcció General de l’Atenció a la Infància i a l’Adolescència de la Generalitat. La jornada ha posat el punt i final amb la representació de l’obra Un edukador social en Alaska, a càrrec del grup Factoria Los Sánchez.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF